StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

U subotu u 11 sati u kazalištu komemoracija, a dva sata kasnije na Kvanju posljednji ispraćaj profesora Ive Livakovića

Piše Šibenski.hr
22. studenog 2018. - 15:39

Komemoracija za prof. Ivu Livakovića, pisca i kroničara Šibenika, održat će se u subotu, 24. studenog 2018. godine, s početkom u 11 sati u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Posljednji ispraćaj prof. Livakovića održat će se na gradskom groblju Kvanj istog dana s početkom u 13 sati.

Profesor Ivo Livaković, pisac i povjesničar, kroničar Šibenika, dugogodišnji ravnatelj šibenske Gimnazije preminuo je u srijedu 21. studenog 2018. godine u Šibeniku u 88. godini.  

Rođen je 1931. godine u Šibeniku, a napisao je niz djela koja se bave Šibenikom kroz povijest, a neka od njih su Tisućljetni Šibenik, Kazališni život Šibenika, Poznati Šibenčani, Oba su pala.

Profesor Ivo Livaković imao je najdulji mandat na čelu šibenske Gimnazije, a za njegovog mandata Gimnazija Antuna Vrančića dobila je Nagradu Grada Šibenika, dok je on 2006. godine dobio Nagradu za životno djelo Grada Šibenika.

Dugi niz godina proveo je i u šibenskom kazalištu, 1946. godine napravio je prve korake kao kazališni amater, a tijekom kazališnih godina napisao je dvije komedije i odigrao čak 63 uloge. Svestrani prof. Livaković bavio se i publicistikom, bio je šibenski kroničar, osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu te predvodnik kulturnog i prosvjetnog života Šibenika od 1958. do 1993. godine.

Livaković je bio u Festivalskom vijeću Međunarodnog dječjeg festivala, te predsjednik Hrvatskog sabora kulture od 1988. do 2003. godine. Prof. Livaković posljednje je dane svog života posvetio pripremanju nove knjige Šibenski spomenar.

 

20. travanj 2024 13:43