StoryEditorOCM
Šibenikonline

U strukovnim školama nema prakse, ali ima pokaznih vježbi: Friziranje uče i preko videa, vještinu ruku steći će kasnije

Piše Marija Lončar
21. travnja 2020. - 11:48
Nastavnici Srednje strukovne škole pokazuju kako se priprema tlo i sadi ljekovito i začinsko biljeSrednja Strukovna Skola Šibenik

Ljepše je kada ste uz nas! U doba korone poručili su to učenicima šibenske Srednje strukovne škole njihovi strukovni nastavnici iz područja poljoprivrede: Marko Baranović, Branka Bilandžija i Pero Grgić, koji su na trenutke napustili virtualne učionice te se uhvatili motike i grablja kako bi pripremili tlo u školskom vrtu i posadili oko 200 sadnica ljekovitog i začinskog bilja koje su nabavili zahvaljujući sredstvima iz učeničke zadruge "Ruke". Ako već u školi na daljinu ne može biti praktične nastave, ova akcija s nizom fotografija postavljenih na službenim web stranicama i Facebooku škole može barem donekle pokazati kako se obavlja sadnja.

Digitalno okružje

Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole koju pohađa 260 učenika koji se obrazuju za 15 strukovnih zanimanja, kaže da, iako u online školi nema praktične nastave jer učenici ne mogu odlaziti na praksu kod obrtnika i poduzetnika, taj se dio nastave pokušava djelomično realizirati u digitalnom okružju.

- Uz virtualne učionice i prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja naši frizeri, cvjećari, voćari i sva ostala zanimanja imaju priliku gledati pokazne vježbe iz svojih strukovnih predmeta. Dosta je tih filmova i materijala gdje oni mogu gledati kako se nešto radi. Naravno da tako ne stječu potrebnu vještinu ruku, ali to će se nadoknaditi kada završi ova situacija. Važno je da se održava kontinuitet i moram reći da se s obzirom na izvanrednu situaciju i kratko razdoblje, škola na daljinu dosta dobro uhodala i da komunikacija nastavnika i učenika štima – kaže Sekso.

Olakotna okolnost je to da su učenici dio svoje praktične nastave odradili prije korone, pa ako ova situacije ne potraje još dugo, izgubljeno će se lako nadoknaditi, napominje Sekso. Ipak, jedan je smjer najviše zakinut. Riječ je o prodavačima, a taj je program, po novom dualnom sustavu, Srednja strukovna škola uvela baš u ovoj školskoj godini.

- Prodavači se prvi put obrazuju po dualnom sustavu od jeseni, i njima je teoretski dio nastave kompletno završio 9. travnja nakon čega su trebali ići na praksu. Nažalost, to zbog ove situacije nije moguće – rekao je Sekso.

Bez praktične nastave ostali su i fizioterapeuti, laboranti, medicinske sestre i tehničari iz šibenske Medicinske škole. Ravnateljica Aleksandra Acalin podsjeća na to da ti učenici praktičnu nastavu obavljaju kao vježbe, jer za razliku od obrtničkih zanimanja gdje učenici odlaze na praksu kod nekog poslodavca, učenici Medicinske škole u zdravstvene ustanove odlaze zajedno sa svojim stručnim nastavnikom, nakon što dio vježbi odrade u školskim kabinetima. Zbog korone ništa od toga nije moguće, ali i njima, barem donekle, mogu pomoći videomaterijali, filmovi i prezentacije koji im se nude u školi na daljini. Stoga, Acalin smatra da situacija nije toliko zabrinjavajuća. Osim za maturante, kojima je ipak najteže, koji bi u ovo vrijeme, da je sve normalno, veći dio svoje nastave obavljali u šibenskoj Općoj bolnici.

Najgore maturantima

- Prvi i drugi razredi u našoj školi ionako imaju samo opće predmete, a trećaši, ako i ne odrade sve vježbe, s vremenom će to nadoknaditi. Mislim da to nije ništa strašno. U najgoroj situaciji su maturanti, a opet mislim da su imali pet godina učenja i vježbi, pa za završetak njihova školovanja i stjecanje znanja valjda neće biti presudno jedno polugodište.

Svoj optimizam Acalin temelji i na činjenici da su se učenici vrlo dobro prilagodili drukčijoj, online nastavi, što su, kaže, pokazale i školske ankete.

- Naši su učenici jako aktivni. Nisu se pretvorili ni u kakve lijenčine. Štoviše, puno se trude i stvarno vrlo vrijedno rade – naglasila je Acalin.

27. travanj 2024 18:18