StoryEditorOCM
ŠibenikNa Baldekinu

U sportskoj dvorani danas prvo masovno cijepljenje 480 građana Pfizerom: sve se odvija u najboljem redu, bez zastoja i redova

Piše Šibenski hr.
26. ožujka 2021. - 11:12
Sibenik, 260321. U sportskoj dvorani Baldekin krenulo je masovno cijepljenje, gdje je 500 gradjana primilo Pfizerovo cjepivo.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U Sportskoj dvorani na Baldekinu jutros u osam sati započelo je prvo masovno cijepljenje u Županiji, a provodi ga šibenski Dom zdravlja, inače najveći na šibensko-kninskom području. Pod njegovom je mjerodavnošću 80 posto ambulanta obiteljske medicine na županijskome prostoru, a za prvo i toliko očekivano masovno cijepljenje na raspolaganju je 480 doza Pfizerova cjepiva, govori ravnatelj Joško Jurić.

Dom zdravlja Šibenik u ovoj pošiljci cjepiva raspolaže ukupno sa 600 doza, te je 120 bočica Pfizera dostavljeno rubnim ambulantama obiteljske medicine u Rogoznici i Pirovcu da ga upotrijebe prema svojim listama pacijenata. Jurić je zadovoljan, budući da se prvo, probno cijepljenje na većem punktu odvija bez ikakvih zastoja i što je najvažnije, građani ne stvaraju duge redove koji su epidemiološki rizik. Očito je većina poslušala Jurićeve višekratne apele.

U isto vrijeme u dvoranu ulazi najviše 30 ljudi, a cijepljenje provodi pet liječničkih timova. Nakon vakcinacije građani se desetak minuta zadrže u dvorani sjedeći na pripremljenim sjedalicama, radi opreza s obzirom na moguće nuspojave i potom otiđu na druga vrata.
-Strahovali smo da se naši ljudi, po običaju, neće pridržavati termina koji im je određen. Osim što su jutros neki došli čak sat i po prije početka kampanje i nepotrebno stvorili manji red koji se razbio već u osam ujutro, dalje se sve odvija glatko, a jednako će očekujem, biti i tijekom poslijepodneva, budući da je cijepljenje cjelodnevno.

Županijskom Zavodu za javno zdravstvo ovaj tjedan stiglo je 1170 bočica Pfizera za cijelu županiju, a Joško Jurić potvrdio je da narednog tjedna stiže 2 tisuće doza. Premda je bilo najavljeno da će prvo masovno cijepljenje uslijediti tek onda kada Domu zdravlja u Šibeniku bude na raspolaganju barem 1500 doza vakcine, pala je odluka da se radi probe ipak započne s manjom količinom, kako danas sutra ne bi bilo iznenađenja.

Još uvijek su na listi prioriteta stariji od 65 i kronični bolesnici, podsjetio je Jurić. Prema njegovoj procjeni, ta bi kategorija stanovništva u cijelosti bila procijepljena za 2-3 tjedna, nakon čega bi na red za vakcinaciju, toliko očekivano, došla tzv. opća populacija.
Za očekivati je da će se količine cjepiva na raspolaganju Šibensko-kniskoj županiji vrlo skoro ustabiliti na većoj količini, te će se vakcinacija ipak odvijati brže, makar cijela zemlja debelo zaostaje u dinamici procjepljivanja.

Prema podacima ŽZZJ-a, do danas je šibensko-kninska oblast primila ukupno 6800 doza Pfizerovog cjepiva, 3900 doza Astra Zenece, a najmanje je stiglo Moderne, oko 1200 doza. Bilo je odbijanja cijepljenja s Astra Zenecom, koju je u javnosti rehabilitiralo ovih dana objavljeno kliničko istraživanje iz SAD, no ni jedna doza nije propala, budući da bi cijepljenje obično prihvatio sljedeći na listi, kako je izjavila Dijana Dulibiuć, ravnateljica ŽZZJZ-a I kada se cijepe svi stariji od 65 i kronični bolesnici, na redu su opet starije osobe, a oni koju su se za cijepljenje prijavili on line, na internetskoj aplikaciji ZZJZ-a, bit će cijepljeni otprilike za mjesec dana. Takvih prijava na području Županije je 230, prema podacima ŽZJZ-a.

23. travanj 2024 21:04