StoryEditorOCM
ŠibenikPlavi rast

U Solarisu otvorena međunarodna konferencija, raspravlja se o iskorištavanju morskih bio-resursa

Piše Šibenski.hr
19. listopada 2021. - 14:22
Skup je otvorio Ante Janko Bobetko ispred HAMAG BICROA, a uz predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, otvaranju su nazočili i gradonačelnik Željko Burić te župan Marko JelićGrad Šibenik

Iskorištavanje morskih bio-resursa putem biotehnoloških rješenja područje je koje raspolaže velikim potencijalom za inovacije i gospodarski rast, ali je istovremeno relativno mlada i nedovoljno iskorištena disciplina. Stoga je nužna koordinacija i uključivanje ključnih dionika sektora plavih biotehnologija na Sredozemlju, a kako bi se povećali njihovi inovacijski kapaciteti i inovacijski potencijal kroz zajedničke transnacionalne inicijative - tim temama posvećena je dvodnevna međunarodna "Investicijska konferencija Plavi rast“ (Blue Growth Investment Conference) koja je danas otvorena u Solarisovom Amadria Parku.

Organizira je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) s ciljem združivanja i koordinacije različitih dionika u području plave biotehnologije na Sredozemlju.

Skup je otvorio Ante Janko Bobetko ispred HAMAG BICROA, a uz predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, otvaranju su nazočili i gradonačelnik Željko Burić te župan Marko Jelić.

Konferencija je, inače,  prilika da se sudionici iz Republike Hrvatske upoznaju s projektom te se aktivno uključe u međunarodnu mrežu ključnih dionika (mikro, mala, srednja i velika poduzeća, poduzetničke potporne institucije, akademska zajednica i istraživači, donositelji politika na svim razinama itd.) i ostvare sinergiju u radu. Potvrđeno je sudjelovanje predstavnika iz Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Crne Gore uživo te Španjolske, Portugala, Tunisa mrežnim putem.

Nakon svečanog otvorenja skupa, kroz panel raspravu s poduzetnicima, pripadnicima akademske zajednice, istraživačima te predstavnicima Europske komisije kao kreatora politika govorit će se o plavom rastu u Sredozemlju, a prisutni će se upoznati i  s B-blue projektom. Slijedi predstavljanje investicijskih mogućnosti Europske komisije u programskom razdoblju do 2027. godine te  Europske Investicijske Banke. Radni dio završit će predstavljanjem ‘B-blue network match’ alata za povezivanje poduzeća i potencijalnih investitora te drugih dionika s područja Sredozemlja te omogućavanjem sudionicima direktnog uključivanja u B-blue network i korištenje alatom.

Sutra će, pak, biti održana radionica u kojoj će se sudionicima konferencije približiti projektna iskustva i postignuća (Italija, Španjolska, Francuska, Slovenija i Grčka) o transnacionalnoj razmjeni znanja o lancima vrijednosti, a na događaj su pozvani zainteresirani predstavnici iz RH. Organiziran je i posjet Centru za izvrsnost u podvodnoj robotici i senzorici te obilazak uzgajališta riba i školjaka panoramskom vožnjom brodom.

18. travanj 2024 01:40