StoryEditorOCM
Šibeniktužan prizor

U šibenskom zaljevu pronađena uginula glavata želva. Evo što savjetuju stručnjaci

Piše A.P.
16. veljače 2024. - 15:19

Nakon što je medijske stupce preplavila vijest o uginulim glavatim želvama na obali uvale Sakarun na Dugom otoku, sada isti tužan prizor dolazi i iz šibenskog zaljeva.

Naime, kako je objavila Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, u uvali Malinica ispod zaseoka Guberine, ispod Šibenskog mosta, pronađena je upravo uginula glavata želva, a sekciju nije bilo moguće napraviti jer je truplo u jako lošem stanju.

- Ako naiđete na slične slučajeve, znajte da postoji Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe). Putem broja 112 odmah nazovite Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS) koji će postupiti po protokolu - napominju iz JU Priroda.

Glavata želva (Caretta caretta) je najbrojnija vrsta morskih kornjača u Jadranskom moru koje se smatra jednim od najvažnijih područja za prehranu ove vrste u Sredozemnom moru, a glavni razlog ugroženosti je njena interakcija s ribarstvom (slučajni ulov), sudari s brodovima te onečišćenje.

Sve tri vrste morskih kornjača koje obitavaju u Jadranskom moru - glavata želva (Caretta caretta), zelena želva (Chelonia mydas) i sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea) su u Hrvatskoj strogo zaštićene.

04. svibanj 2024 08:47