StoryEditorOCM
ŠibenikZA GOMILU EURA

U šibenskom staračkom domu cijene skočile, korisnici se ne žale: ‘Bogu hvala, neka je poskupilo, sve čovik može pritrpit‘

Piše Ana Petrić
13. siječnja 2024. - 09:59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Umirovljenici od 1. siječnja plaćaju skuplji smještaj u domovima za starije i nemoćne u nadležnosti županija”, vijest je koja se u prvim danima (n)ove godine mogla pročitati na gotovo svim portalima i čuti na gotovo svim televizijskim vijestima. S novim cjenikom u 2024. godinu, uz Dom za starije i nemoćne u Sisku, Petrinji i Slavonskom Brodu, ušao je i šibenski Cvjetni dom, u kojem su se cijene socijalne usluge smještaja povećale za 25 posto.

Bilo je neizbježno

Cvjetni dom Šibenik cijene smještaja dijeli u četiri kategorije, a ovise o udobnosti i tipu smještaja te samom zdravstvenom stanju štićenika. Tako je, primjerice, smještaj za korisnike prvog stupnja usluge, odnosno za pokretne osobe u jednokrevetnoj sobi bez balkona, do sada koštao 516 eura, a od nove će godine korisnici istu uslugu plaćati 130 eura više, odnosno 646 eura mjesečno.

Također, korisnici četvrtog stupnja usluga dvokrevetnu sobu bez balkona do sada su plaćali 654 eura, a po novom cjeniku, za isto će mjesečno izdvajati 818 eura.

image
Niksa Stipanicev/Hanza Media

Ravnatelj šibenskog Cvjetnog doma Tomislav Ninić poskupljenje opravdava kao nužnost, odnosno, smatra kako je povećanje cijena smještaja bilo neizbježno u svrhu održavanja pozitivnog poslovanja, kakvog dom prakticira već godinama.

– Kao i svaka ozbiljna ustanova, i mi krajem godine radimo proračunski plan poslovanja za iduću godinu i slijedom toga, računovodstvo je došlo do zaključka da iduću godinu nećemo moći “izgurati” a da ne povećamo cijene smještaja. Zašto? Zato što poslujemo isključivo samostalno, iz svog proračuna i sami uspijevamo sve ove godine stabilno poslovati i, na kraju krajeva, jedini smo dom za starije u Hrvatskoj sa stabilnom poslovnom situacijom.

Javna smo služba i našim djelatnicima Vlada određuje plaće, iako nam ona nije osnivač i iako se njihove plaće ne isplaćuju iz državnog proračuna već našeg, ali Vlada odlučuje o povećanju koeficijenata, i tako su se plaće zaposlenicima u Domu u posljednje dvije godine povećavale u tri navrata.

Osim toga, sama inflacija je podigla apsolutno sve cijene, od hrane, potrepština do energenata i usluga. Nažalost, drugog načina nije bilo, nezahvalan je, ali mi se nemamo iz kojeg proračuna podmiriti – pojašnjava ravnatelj, dodavši kako onih koji za poskupljenje nisu znali, ne može biti.

image

Ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić

Niksa Stipanicev/Cropix

– Bitno je naglasiti da je održan sastanak na kojem je donesena odluka o povećanju cijena smještaja i na kojem su sjedili članovi Upravnog vijeća, predsjednik, šefica računovodstva i, najvažnije, predstavnik korisnika ovog Cvjetnog doma, a kojeg biraju oni sami. Odluka je donesena jednoglasno, a ja već neko vrijeme napominjem i ponavljam da će smještaj poskupiti, i korisnicima i njihovoj djeci i posjetiteljima, da od 1. siječnja cijena raste, naglasio bih to i pri sklapanju svakog novog ugovora, socijalnim radnicima s kojima surađujemo. Valjda ljudi čuju ono što žele čuti i ne čuju što ne žele – kazuje Ninić.

’Ode nam je dobro’

Što korisnici kažu na poskupljenje doma? A što će reći. Što i svaki prosječni Hrvat na svako novo poskupljenje koje nas opali po džepu s vremena na vrijeme. A to je vrijeme, nažalost, postalo sve češće.

– Ovdje sam dva i pol mjeseca, moram biti ovdje jer ne mogu biti sama kući, 85 mi je godina, a ne mogu dica stalno biti s menon. Poskupilo je, puno je to, al’ šta ću, sve čovik pritrpi. Sin plati dom mojom penzijom, doda još od svoje i pokrije se, ali nije lako kad je sve ovako skupo. A šta možemo, nemamo izbora – veli nam Dragica Bušac, zadovoljna uslugom koju joj Dom pruža.

image

Kata Bulat:

U Cvjetnom domu boravim već sedam godina

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Smeta li vama poskupljenje, upitasmo 95-godišnju Katu Bulat, koja u šibenskom Cvjetnom domu boravi već sedam godina.
– Ma neka je poskupilo – s osmijehom odgovara Kata.

– Bogu hvala, poskupilo je sve, pa tako i dom. Ode nam je dobro, imamo jesti, imamo piti, imamo gdje leći, toplo nam je, zabavno, pa nek’ košta koliko košta. A šta mi tu možemo – zaključuje nevjerojatno pozitivna Kata.

07. svibanj 2024 20:45