StoryEditorOCM
Šibenikcovid free

U šibenskom Cvjetnom domu trenutačno nema zaraženih: Idući tjedan počinje cijepljenje korisnika trećom dozom

Piše Katarina Rudan
4. studenog 2021. - 13:11

Epidemiološka situacija u Domu za starije i nemoćne osobe, Cvjetnom domu Šibenik, je – kaže ravnatelj te ustanove Tomislav Ninić, za sada dobra. Nema oboljelih među korisnicima i djelatnicima te se nada da će, s obzirom na opasnost koja prijeti zbog sve bržeg širenja virusa, takva i ostati čemu bi trebala pripomoći i nova serija cijepljenja. Naime, u utorak će u Domu početi cijepljenje korisnika trećom dozom dok će djelatnici po treću dozu ići na punktove za cijepljenje.

- U dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i šibenskim Domom zdravlja, dogovorili smo organiziranje cijepljenja trećom dozom. Naša socijalna radnica i medicinske sestre anketiraju korisnike i njihove obitelji kako bismo imali podatke koliko ih želi primiti treću dozu cjepiva, jer bez njihovog pristanka ne možemo provesti cijepljenje. Za sada nemam točnih podataka koliko je korisnika zainteresirano, ali znam da je interes među korisnicima veći nego među 120 naših djelatnika. Točne podatke za korisnike znat ćemo u ponedjeljak, kako bismo Zavodu za javno zdravstvo mogli javiti koliko doza cjepiva je potrebno – rekao nam je u četvrtak ravnatelj Ninić.

Kapacitet Cvjetnog doma je 314 korisnika, a trenutno ih je smješteno 300 i preko tog broja se ne ide. Evo i zašto.

- Dio prostora u prizemlju zgrade s 14 kreveta nije popunjen s korisnicima. Naime, imali smo i još uvijek imamo u planu adaptirati ga i u njega smjestiti deset do dvanaest osoba oboljelih od Alzheimera i drugih demencija, koje su sada smještene po katovima, na svakom po dvoje ili troje. Korona nam je glavni neprijatelj što on već nije preuređen i služi nam u ovo vrijeme pandemije za izolaciju osoba pozitivnih na COVID-19 infekciju. Mi ga zovemo našim „covid odjelom“. Sada je, hvala Bogu prazan i nadajmo se da će tako i ostati – kaže Ninić. Inače, među 300 korisnika najveći broj je nepokretnih, čak 140, a polupokretnih i pokretnih osoba je po 80, dok zdravih pokretnih osoba u ustanovi nema.

26. travanj 2024 20:46