StoryEditorOCM
ŠibenikPoslije 20 godina

U šibenskoj "Vinoplod- Vinariji" potpisan novi kolektivni ugovor! Evo koja su prava zajamčena radnicima

Piše Šibenski.hr
13. listopada 2017. - 16:58

U prostorijama poduzeća „Vinoplod-Vinarija“ d.d. Šibenik, u petak je, nakon dvadeset godina, potpisan novi kolektivni ugovor.
Nakon kratkih pregovora, pregovarački timovi dogovorili su konačan tekst kojeg su potpisali Mile Gojanović, sindikalni povjerenik Sindikata PPDIV sindikalne podružnice „Vinoplod-Vinarija" d.d. Šibenik, te član uprave i glavni direktor Damir Lasan. Potpisivanju su bili nazočni Predsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske Denis Paradiš i regionalni povjerenik sindikata Ivica Blažević.

Novi kolektivni ugovor rezultat je pregovora koji su vođeni između Sindikata PPDIV sindikalne podružnice i glavnog direktora „VINOPLOD-VINARIJA“ d.d. Šibenik. Kolektivnim ugovorom uređena su prava i obveze iz područja radnih odnosa, plaća, naknada i drugih novčanih primitaka radnika. Kolektivni ugovor regulira i pitanja radnog vriemena, odmora i dopusta, ostvarivanja prava i obveza iz radog odnosa, zaštita života i zdravlja i privatnosti radnika, uvjeta za rad sindikata, Radničkog vijeća te povjerenika za zaštitu na radu.

Ugovorena je najniža bruto plaća u iznosu od 3276 kuna za koeficijent 1. Osnovna plaća radnika povećava se za rad u dane blagdana i neradne dane propisane Zakonom za 50 posto, isto kao i za rad nedjeljom te za prekovremeni i za noćni rad. Plaća se povećava i za dvokratni rad u iznosu od 10 posto te za rad u tri smjene za 20 post.

Ovim kolektivnim ugovorom ugovoreno je pravo i na ostala primanja na koja radnik ima pravo i to: otpremninu, regres za godišnji odmor, Božićnicu, jubilarne nagrade, solidarne pomoći, dar djeci bez obzira tko je nosilac zdravstvenog osiguranja i druga osobna primanja u visini do maksimalno neoporezivog iznosa sukladno važećim propisima RH u koliko rezultati poslovanja to omoguće.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom kao oblikom reguliranja prava i obaveza u „VINOPLODU-VINARIJI“ d.d. Šibenik, te nadu u još bolje poslovanje društva koje bi na taj način omogućilo višu razinu financijskih prava radnika.

Ovim kolektivnim ugovorom radnici su dobili sigurnost, poslodavac jamstvo stabilnosti uvjeta privređivanja, a sindikat nastavak partnerskih odnosa.
 

28. travanj 2024 02:34