StoryEditorOCM
ŠibenikRetrovizor

U šibenskoj Mandalini prvo zeleno brodogradilište ne samo u Hrvatskoj, već i Europi

Piše Ivo Mikuličin
16. siječnja 2022. - 21:08

Izgradnja novog doka u šibensko-slovenskom brodogradilištu „Iskra“ nije značajna samo po visini investicije od 10 milijuna eura, te podatku da će tamo moći biti „servisirani“ brodovi nosivosti do 5 tisuća tona.
- Bit će to prvo zeleno brodogradilište ne samo u Hrvatskoj, već i Europi. Poštovat ćemo sve ekološke kriterije pri postavljanju novog doka, koji se gradi u Ukrajini – unisoni su čelni ljudi brodogradilišta Slovenac Aleš Ekar i Omišanin Roko Vuletić, koji je već postao napola Šibenčanin.
Novi dok će, naime, imati poseban spremnik, u koji će se automatski odlagati sve štetne stvari (pitura, ruzina…). Neizbježne kod remonta brodova u Mandalini, gdje se dosad koristio dok, star 98 godina, što je dopremljen u Šibenik kao reparacijska odšteta Austro-Ugarske staroj Jugoslaviji!

KAKO SADITI TIKVE?

Bilo kuda Marko svuda! Ako krenete automobilom prema Vodicama čeka vas pano „Tko je i što župan Marko Jelić?“. Isti, lako uočljiv natpis čeka vas i ako krenete cestom prema Drnišu. A nagađa se da je pano s upitnikom zapravo (ne)djelo Jelićevih koalicijskih partnera.
- Župan Jelić je demokratski izabran, te visoko obrazovan čovjek, o čemu svjedoči njegova diploma doktora molekularne biologije – pokušao je odgovoriti na pitanje s panoa šibenski intelektualac prof. Ivan. No, nije izdržao, a da ne doda „amandman“: - Šteta je što na studiju mikrobiologije nema kolegija, na kojemu se uči kako nema smisla s vragom saditi tikve!

image
Mirna Mihelčić studentica glume
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

ŠIBENKE U „MRKOMIRU“

Dvije dame, vezane za šibenski kraj krase aktualnu televizijsku seriju „Mrkomir prvi“. Nije, dakako, potrebno predstavljati odavno afirmiranu Eciju Ojdanić, bivšu šibensku nevjestu, koja je prošlog ljeta itekako osvježila kulturnu scenu u svom Drnišu. No, uz Eciju se nerijetko pojavljuje ljepuškasto lice Mirne Mihelčić, nove mlade glumice šibenskih korijena. Riječ je o kćerki Zorane Mihelčić, profesorice i koreografkinje, posebno poznate po utemeljenju šibenske plesne skupine „Sjene“.
Mirnini vršnjaci nam, pak, otkrivaju da je mlada Šibenka bila „itekako vražja kao srednjoškolka“. Da joj je u tom razdoblju bolje pristajalo ime Nemirna.

CAPO IZ ROGOZNICE

Split se na dostojanstven način oprostio od profesora Vinka Bajrovića- Cape, sjajnog profesora matematike i nezaboravnog košarkaškog zanesenjaka. Za Capom tuguju i u šibenskom kraju. Ne bez razloga.
Bajrovićev nadimak Capo vezan je za prezime njegove majke, koja se djevojački zvala Lovrić – Caparin, te bila rođena Rogozničanka i bliski rod poznatoj šibenskoj (umjetničkoj) obitelji Branka Lovrića Caparina. No, tu ne završava Capina veza sa šibenskim krajem. Njegova supruga Mira je korijenima iz Šepurina na otoku Prviću.
Sve spomenuto otkrio nam je osobno Vinko Bajrović, kad je gostovao na valovima Radio Šibenika.

image
Vinko Bajrovic Capo
Tom Dubravec/Cropix/Hanza Media

PEDESETI ROĐENDAN OLYMPIJE

Vodički hotel „Olympia“ ove godine slavi 50. rođendan. Riječ je o visokokategorniku, za kojega su vezani nemali turistički uspjesi, pa i važni događaji u povijesti vodičkog turizma. Posebno se pamte novogodišnji dočeci s Terezom Kesovijom, Krunoslavom Cigojem, Verom Svobodoma i drugim starim hrvatskim zvijezdama, te nekad nemalo posjećene „Crvene noći“ HNK Šibenik.
Vodički pedesetogodišnjak je u međuvremenu dobio i više nego lijepo dijete, nazvano hotel „Olympia Sky“, što posebno potencira hotelijerstvo carstvo Josipa Stojanovića Jollya.
- Mi smo već kreirali logo, što svjedoči o 50. rođendanu, najavili slavlje. Rođendan je u lipnju, ali ćemo ga proslaviti u studenome. Iz praktičnih razloga, jer vjerujemo da ćemo u lipnju biti puni gostiju – otkrio nam je direktor „Olympie“ Darko Bastić.

SKOBLAR O RUKAVINI

- Nikad neću prežaliti što je Ante Rukavina sa Šubićevca otišao u Hajduk. A mogao je birati između londonskog Arsenala, te francuskih Lyona i Marseillea. Tako je upropašten jedan od najvećih hrvatskih nogometnih talenata – kazivao nam je u telefonskoj ćakuli Zadranin Joško Skoblar, nekad „Zlatna kopačka Europe“.
Legendarni Zadranin je ostavio toliko dubok trag u Francuskoj da je kod nedavne posjete francuskog predsjednika Zagrebu na svečanom ručku sjedio za istim stolom s Macronom i Andrejom Plenkovićem.



















 

23. travanj 2024 19:51