StoryEditorOCM
Šibenik'Šipad' Gradu prijeti bankrotom

U šibenskoj Luci na najave tužbe sarajevske tvrtke 'teške' 100 milijuna eura samo odmahuju rukom i tvrde da je to postupak koji nema nikakvo zakonsko uporište

13. prosinca 2018. - 14:58

Sarajevska tvrtka "Šipad" godinama potražuje svoju imovinu u Hrvatskoj, a ovih je dana od Dubrovnika sudskim putem dobila i pravo na naknadu od čak 3,3 milijuna kuna jer je 1991. u sklopu obrane grada u luci oštećena imovina tvrtke.

Istodobno, od Šibenika potražuju imovinu "Luka drva" Šibenik koja je, prema navodima BiH medija, procijenjena na sto milijuna eura! "Šipad", danas u stečaju, potražuje zapravo zemljište, zgrade i infrastrukturu koja je bila na raspolaganju ovom poduzeću u šibenskoj luci do početka rata, kada je tvrtka bila u društvenom a ne privatnom vlasništvu. Poduzeće je privatizirano tek nakon rata. I dok Sarajlije, navodno, tuže Grad Šibenik prijeteći mu bankrotom, u Gradu nam kažu:

– Takve tužbe nema na sudu, a ni Grad Šibenik je nije zaprimio. Da li će stići, to ne znamo, ali zasad je nema – kaže nam specijalist za imovinsko-pravne odnose grada Robert Šupe, neposredno po dolasku sa suda, gdje je provjerio informacije o navodnoj tužbi Sarajlija.

Šupe kaže da inače vodi predmete "Šipada", koji je svojedobno tužio današnju općinu Bilice, ali je taj spor završen 2002. Na sudu je doznao da postoji još nekoliko predmeta u kojima je "Šipad" tužitelj, ali Grad Šibenik nije involviran ni u jednom od tih postupaka.

U šibenskoj Luci na najave tužbe "Šipada" "teške" 100 milijuna eura odmahuju rukom tvrdeći da je to postupak koji nema nikakvo zakonsko uporište.

– Lučko područje koje koristi "Luka Šibenik" d.o.o. kao koncesionar u cijelosti se nalazi na pomorskom dobru, što znači kako se na istom, sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, ne može stjecati pravo vlasništva, već istim upravlja i vodi brigu Republika Hrvatska preko Lučke uprave Šibenik – kratko i jasno se na ovaj stari spor sa "Šipadom" očitovao direktor Luke Šibenik Davor Škugor.

Inače, "Šipad" je, kako smo svojedobno pisali, propustio priliku 1995. da po novim hrvatskim zakonima registrira u Šibeniku svoju tvrtku i eventualno dobije koncesiju te tako nastavi poslovanje. Do rata je u šibenskoj luci poslovala "Luka drvo" Šibenik, čiji je pravni sljednik "Šipad export-import", nekad moćna sarajevska drvna kompanija koja je utemeljena još u doba Austro-Ugarske, i koja je gotovo stotinu godina preko šibenske luke izvozila bosansko drvo u svijet.

Kako nisu osnovali svoju tvrtku u Hrvatskoj, izgubili su i pravo na koncesiju, za koju se natjecala Luka Šibenik te je i danas koncesionar na oko 50 tisuća "kvadrata" zemljišta, koje je i proteklih godina služilo za prekrcaj drva. Do recesije, Luka je na brodove prekrcavala oko 40 tisuća kubika drva iz BiH, ali ne "Šipadova".

24. travanj 2024 06:27