StoryEditor
ŠibenikMeštara ni za lijek

U šibenskoj Industrijskoj zoni Podi otvoren je još jedan proizvodni pogon; Radnike će morati tražiti na kontinentu

27. travnja 2018. - 11:41

U šibenskoj Industrijskoj zoni Podi otvoren je još jedan proizvodni pogon. Riječ je o servisnom centru tvrtke "Hidraulika Kurelja", u čiji je pogon i opremu Stjepan Kurelja, vlasnik i investitor, uložio između 10 i 12 milijuna kuna. U servisu će, prema Kureljinim riječima, radno mjesto u početnoj fazi rada pronaći sedam zaposlenika. Širenjem proizvodnje moguće je da će radna snaga na Pode stizati i iz kontinentalnih krajeva Hrvatske jer na šibensko-kninskom tržištu rada malo je, veli vlasnik "Hidraulike Kurelja", zainteresiranih za proizvodna radna mjesta.

– Razlog otvaranja pogona u Industrijskoj zoni Podi je približavanje naših usluga korisnicima s područja Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika, koji će, uz povoljnije uvjete, dobiti jednaku kvalitetu koju im već nudimo u Donjoj Stubici, sjedištu tvrtke, u kojoj je zaposleno 120 radnika. Poslujemo, inače, 25 godina, a osim Hrvatske, sestrinsku tvrtku imamo i u Kragujevcu u Srbiji, gdje smo kupili dio tamošnje "Crvene zastave" i zaposlili 80 ljudi. Najveću vrijednost naše tvrtke ne predstavljaju pogoni, nego ljudi, a po njima se, uostalom, i cijeni vrijednost svakog poduzeća – poručio je Kurelja.

Pogon "Hidraulika Kurelja" je, inače, otvorio Željko Burić, šibenski gradonačelnik, koji nije krio zadovoljstvo činjenicom što je zona postala zanimljiva ulagačima izvan kruga domicilnih gospodarstvenika.

– S Poda tvrtke pokrivaju ne samo šibensko-kninsko, nego i područje susjednih dalmatinskih županija, koristeći prednosti industrijske zone koja je komunalno u potpunosti opremljena i sustavom odvodnje spojena na pročišćivač. Intenzivirali su se zahtjevi da se zona direktnom vezom spoji na autocestu – istaknuo je Burić.

Prema riječima Jakova Terzanovića, direktora Industrijske zone Podi, računajući "Hidrauliku Kurelja", na Podima posluje 37 mahom proizvodnih tvrtki, koje zapošljavaju oko 1300 radnika.

– "Hidraulika Kurelja" je kvalitetna tvrtka s dugim iskustvom. Drago nam je što su došli u Šibenik. Za Pode to znači puno, prvo zato što imamo hrvatski brend koji se bavi servisom i proizvodnjom hidrauličnih uređaja, a drugo što se nastavlja trend koji nam je bitan – i najmanji proizvodni pogon je zlata vrijedan – naglasio je Terzanović.

Prije nekoliko dana otkupljena je parcela na kojoj će jedna tvrtka proširiti proizvodnju. Stiglo je i pismo namjere novog ponuđača, pa će se uskoro raspisati natječaj za pogon na zemljištu površine između šest i sedam tisuća četvornih metara. Također se radi o proizvodnoj djelatnosti.

Od dva milijuna "kvadrata", koliko je na Podima bilo u vlasništvu Grada Šibenika, poduzetnici, obrtnici i gospodarstvenici su kupili pola. Još otprilike 300 "kvadrata" je potpuno infrastrukturno opremljeno, pa je zona spremna prihvatiti i manje i veće investitore. Terzanović je potvrdio da se mnogi od njih zanimaju i otvoreno prizivaju priključenje Poda na autocestu, kao preduvjet još većih i značajnijih ulaganja.


Svi bi u činovnike
Za radno mjesto administratora stiglo nam je 90 molbi, a za poslove u proizvodnji, konkretno strojobravara, automehaničara, autoelektričara i inženjera strojarstva, samo 10, i to me plaši. Ne znam kakva je budućnost. U konačnici ćemo biti prisiljeni ovdje dovoditi ljude iz unutrašnjosti - rekao je Kurelja.

Izdvojeno

25. rujan 2020 23:50