StoryEditorOCM
Šibenik‘veliki brat‘

U šibenskoj gradskoj upravi otkrili kako će kontrolirati građane koji ne budu bacali smeće u podzemne kontejnere

Piše Ana Petrić
29. ožujka 2023. - 13:49

Uz najavu ponovnog uvođenja sustava kartica za podzemne spremnike, pročelnik Upravnog odjela za komunalnu djelatnost Grada Šibenika, Ante Nakić i direktor Zelenog grada, Novica Ljubičić, na prošlotjednoj konferenciji za medije na kojoj su obrazložili novi model naplate zbrinjavanja komunalnog otpada, najavili su i uvođenje sustava videonadzora kojim će se osujetiti nesavjesno odlaganje otpada na javnim gradskim površinama.

-Krećemo sa sustavom videonadzora, 15. svibnja je nekakav rok kada bi sustav trebao biti gotov i pušten u probni rad na 30 dana i plan je da do 15. lipnja taj sustav zaista krene s radom, a to će definitivno biti jedan model kontrole svih građana koji ne budu voljni svoj otpad predavati i bacati ga u podzemne kontejnere. Osim toga, unutar Odluke postoji odredba na temelju koje će Zeleni grad moći poslati ugovornu kaznu svakome tko bude evidentiran da nije na razini godine očitao karticu, odnosno da nije predao otpad niti jedan put i na taj ćemo se način boriti protiv takvih građana - kazao je tada Nakić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Kamere koje će evidentirati građane koji nesavjesno odlažu otpad van kontejnera, otkriva nam šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, one su postavljene u sklopu projekta implementacije sustava videonadzora nad javnim gradskim površinama, odnosno projekta u sklopu kojega će na nešto više od 70 lokacija u gradu, biti postavljeno oko 230 kamera te otprilike 20 kilometara podzemne optičke mreže, a kojima će se kontrolirati stara gradska jezgra, ulice, trgovi, vrtići, dječja igrališta, sportski objekti, gradske prometnice i - kontejneri za smeće. Također, uspostaviti će se i dva nadzorna centra, jedan u Gradskoj upravi, a drugi u Policijskoj upravi šibensko - kninskoj.

Time bi Grad, između ostalog, trebao stati na kraj i nepropisno parkiranim automobilima, ali i vozačima koji autobusna stajališta i ugibališta koriste za privremeno zaustavljanje, obzirom da će prometni prekršaji biti automatizirani. Točnije, sustav će kroz kamere sam evidentirati prekršitelje, snimati registarske tablice, lokaciju i ostale važne parametre te ih slati djelatniku u kontrolnoj sobi koji će potom procijeniti situaciju i automatizmom proslijediti prekršajne naloge samim počiniteljima, stoga više neće biti potrebna fizička prisutnost prometnog policajca ili prometnog redara na problematičnim lokacijama u gradu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

-Očekujemo da će cijeli sustav biti u funkciji početkom ljeta jer će se kamere na svim lokacijama aktivirati odjednom. Dakle, kamere postavljene na više od 70 lokacija u gradu, uz probleme nepropisnog parkiranja, zaustavljanja i slično, pratiti će i građane koji otpad odlažu van kontejnera ili podzemnih spremnika, a pogotovo one koji dolaze kamionima i odlože velike količine otpada u tuđe spremnike ili još gore, kraj njih. Kazne za prometne prekršaje počiniteljima će se slati sustavom automatizma, a za nesavjesno odlaganje otpada, morati će se od Policijske uprave tražiti identitet počinitelja, a za ispisivanje kazni biti će zaduženi komunalni redari - pojašnjava Mileta.

Ukoliko će sustav videonadzora funkcionirati u skladu s očekivanjima, dodaje dogradonačelnik s nadom da hoće, u Gradskoj upravi promišljaju i o proširenju videonadzora na divlja odlagališta svakojakog otpada, kako bi se i tome, već jednom, stalo na kraj. Podsjetimo, Grad će projekt postavljanja vjerojatno najmodernijeg sustava tehničke zaštite u Hrvatskoj, koštati nešto više od 14 milijuna kuna, a oko šibenskog ‘‘Velikog brata‘‘, pratiti će nas na gotovo svakom koraku.

19. travanj 2024 20:05