StoryEditorOCM
Šibenikna radost učenika

U Šibeniku se užurbano radi na objektu koji nestrpljivo čeka cijela Dalmacija: ‘Glavni dio je napravljen, optimistični smo‘

Piše Toni Veljača
17. listopada 2023. - 19:16

Punom parom radi se na Regionalnom centru kompetencija „Ars Mehanica“: bez sumnje najpotentnijem projektu u gradu Šibeniku kada je riječ o edukaciji i razvoju vještina mladih u sektoru strojarstva. Na lokaciji nesuđenog „šibenskog Importanea“ već se polako vide obrisi objekta modernog strukovnog centra u kojem će svoje vještine i kompetencije stjecati učenici strukovnih škola iz Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije. Dakle, iz cijele Dalmacije.

Podsjetimo kako je riječ o projektu s europskim predznakom, vrijednim nešto više od četiri milijuna eura. Nositelj projekta je Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, dok su partneri na projektu Šibensko-kninska županija, Tehnička škola Šibenik, te Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Radovi idu prema zadanom planu. Nadamo se da ćemo uspjeti potrošiti do kraja godine sredstva koja su nam namijenjena iz europskih fondova, a dio nepredviđenih troškova pokrit će Županija - kazao nam je u telefeonskom razgovoru Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole.

Živković je optimističan i po pitanju roka za dovršetak projekta. Iako je nezahvalno zbog opsega posla govoriti o konkretnom datumu, centar bi s radom mogao početi već sljedeću nastavnu godinu.

- Glavni dio je napravljen. Preostaju nam još odraditi priključke za vodu, struju, postaviti stolariju. Preuzeli smo i svu potrebnu opremu, čeka se samo dovršetak unutarnjih radova da krenemo s montiranjem – zaključuje Živković.

Šibenik će tako završetkom radova, dobiti suvremeno opremljeni centar za obrazovanje stručnih kadrova u strojarstvu s praktikumima za brodomehaniku, automehatroniku i dijagnostiku, auto optiku i vulkanizerstvo, auto limariju i bravariju, kućne instalacije, pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku, ispitivanje materijala, zavarivanje kao i učionicu multimedije.

Više o ovom projektu, budući učenici Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku, mogu doznati već ovoga petka, kada će u školi biti održan “Dan otvorenih vrata”.

25. svibanj 2024 15:38