StoryEditorOCM
Šibenikprojekt MUP-a

U Šibeniku obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: ‘U prvih deset mjeseci ove godine ubijeno je 13 žena‘

Piše Šibenski.hr
25. studenog 2022. - 14:34
U Šibeniku je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, održan  scensko-dramsko-glazbeni program pod nazivom ”Progovori“MUP

U Šibeniku je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, održan  scensko-dramsko-glazbeni program pod nazivom "Progovori“ u sklopu preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova i partnera pod nazivom "Lily", usmjerenog na senzibilizaciju javnosti o problematici nasilja prema ženama te važnosti slanja jasne poruke da se nasilje prema ženama ni u kojem obliku ne tolerira, kao i o važnosti poticanja javnosti, a posebno žrtava, na prijavu bilo kojeg oblika nasilja.

Program je održan u suradnji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, Dramskog studija "Ivana Jelić" Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Tvrđave kulture Šibenik, Vijeća za prevenciju Grada Šibenika te društveno angažiranih dramskih i glazbenih umjetnika s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja prema ženama, te izgradnje društva s nutlom stopom tolerancije prema svim oblicima nasilja.

Scenografija je vizija i ideja akademske umjetnice Nikoline Ivezić, a radi se o instalaciji naziva "Abused" koja progovara o zlostavljanju žena, njihovoj nemoći da se suprotstave, što zlostavljaču, što sistemu koji ga na neki način štiti.

Program je namijenjen mladim osobama s područja Šibensko-kninske županije, kao i stručnjacima različitih profila s ciljem iznalaženja rješenja i učinkovitih modela sprječavanja i suzbijanja svih vrsta nasilja, posebno nasilja prema ženama.

U sklopu scensko-dramskog-glazbenog Programa „Progovori“, uz pomoć modernih vizualnih scenskih efekata te snažnog glazbenog impulsa, na sceni su se kroz interaktivni dramski pristup problematizirali razni oblici nasilja nad ženama, prikazavši kompleksnost nasilja, viktimizacije, ali i stigmatizacije žena žrtava nasilja.

Ova scensko-dramska-glazbena izvedba, kao svojevrsna instalacija, istovremeno šokira, ali i poziva na ozbiljan društveni angažman, na način da je odgovornost na sceni jednaka kao i u gledalištu same publike. Riječ je o prikazu osobnih svjedočanstava i stvarnih iskustava gdje su priče, iako fragmentirane, dovoljno mučne i potresne slike iz života žena koje su pretrpjele nasilje te svojom impresijom glasno pozivaju na reakciju društva, ali i iskustva muškaraca u kontekstu posljedica nasilja.

Ujedno, cjelokupni program predstavio je svojevrsnu retrospektivu prošlosti u odnosu na pijetet prema ženama koje su svojom snagom djela doprinijele demokraciji i rodnoj ravnopravnosti društva, ali i pijetet prema žrtvama koje, nažalost u sadašnjosti, trpe poslijedice nasilja, pri čemu moderno društvo treba biti spremno zaštititi žrtve, pružiti im podršku i jasno osuditi svaki oblik nasilja.

Podsjetimo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama obilježava se 25. studenog, nakon što su 1999. godine Ujedinjeni narodi službeno potvrdili taj dan kao Međunarodni dan sprječavanja nasilja nad ženama. U znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabal koje su brutalno ubijene zbog njihove aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu. Pod imenom "Las Mariposas" (Leptiri) djelovale su kao aktivistkinje i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu predsjednika Dominikanske republike Rafaela Trujilla.

Zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu uhićene su više puta zajedno sa svojim muževima. Dana 25. studenog 1960.g. sestre Minervu, Patriu i Mariu Teresu likvidirao je Trujillov režim dok su se vraćale iz posjeta zatvoru u kojima su bili njihovi supruzi. Sve tri sestre su zadavljene, a tijela su pronađena polomljenih kostiju. Vijesti o njihovom ubojstvu šokirale su i razbjesnile narod. Sestre Mirabal postale su simbolom otpora i borbe protiv nasilja prema ženama u svijetu, a 1999. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je dan njihova smaknuća službeno proglasila Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. 

Nasilje nad ženama problem je pandemijskih razmjera, jer najmanje jedna od tri žene na svijetu je bila premlaćena, prisiljena na seksualne odnose ili na drugi način zlostavljana tijekom svojeg života, a zlostavljač je u većini slučajeva osoba iz njezine bliže okoline.

Kaznena djela i prekršaji u Republici Hrvatskoj

Višegodišnji trend porasta broja kaznenih djela kriminaliteta počinjenog nasilničkim ponašanjima prema članovima obitelji/bliskim osobama u Republici Hrvatskoj nastavio se i u 2022. godini, dok je ukupan broj kažnjivih radnji nasilja u obitelji (prekršaja i kaznenih djela) i dalje u padu.

Tako je u prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano 10,8 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (1.571 žrtava) u odnosu na isto razdoblje prethodne, 2021. godine (1.418 žrtava), kao i 6,5 posto više kaznenih djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/bliskih osoba (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje i nasilje u obitelji).

S druge strane, u navedenom razdoblju zabilježeno je smanjenje broja žena žrtava prekršaja nasilja u obitelji – u prvih 10 mjeseci 2022. godine broj žena žrtava prekršaja nasilja u obitelji je 4.748, u odnosu na 4.987 žrtava 2021.

Porast broja kaznenih djela kaznenopravne zaštite obitelji/bliskih osoba u velikoj mjeri je rezultat napora koje policija ulaže u svakodnevnu nadzorno-usmjerivačku djelatnost s razine nadležne ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije i policijskih uprava te kontinuirane, ciljane i primjenjive edukacije policijskih službenika u prepoznavanju i ispravnoj kvalifikaciji nasilničkih ponašanja počinjenih na štetu članova obitelji/bliskih osoba. Drugim riječima, takva vrsta nasilja češće se tretira kao kazneno djelo nego kao prekršajno djelo.

U porastu broj ubojstava žena

U prvih deset mjeseci 2022. godine ubijeno je 13 žena (od ukupno 26 ubojstava), dok je u istom razdoblju 2021. godine od ukupno 26 ubojstava njih 11 počinjeno na štetu osoba ženskog spola. U odnosu na ubojstva počinjena na štetu članova obitelji/bliskih osoba, u prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 19 ubojstava (12 počinjeno na štetu žena), što je za 35,7 posto više za u odnosu na isto razdoblje 2021. godine kada je evidentirano 14 ubojstava (8 počinjeno na štetu žena). U navedenom razdoblju 2022. evidentirano je 6, a 2021. godine 3 ubojstva žena koja su počinili intimni partneri.

Aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova

Potaknuti nedavnim događajima stradavanja žrtava pogođenih nasilničkim ponašanjem bliskih osoba, Ravnateljstvo policije je policijskim upravama uputilo smjernice za postupanje policije u kriminalističkim istraživanjima kažnjivih djela počinjenih na štetu bliskih osoba.

Navedenim smjernicama je, između ostalog, skrenuta pozornost na obvezu procjene rizika od ponavljanja nasilničkog ponašanja i/ili nastupanja težih oblika nasilja, odnosno utvrđivanja rizičnih faktora koji ukazuju na mogućnost (ponavljanja) nasilničkog ponašanja.

Tako je svim policijskim upravama dostavljen Obrazac rizičnih faktora za ponavljanje nasilničkog ponašanja kojeg su policijski službenici temeljne i kriminalističke policije u obvezi koristiti te od 1. studenoga 2022. godine dostavljati nadležnom pravosudnom tijelu.

Svjesni da je u praksi nužna institucionalizacija suradnje na lokalnoj razini u rješavanju i preveniranju rizičnih i kriznih situacija, temeljem Sporazuma o suradnji djeluju i lokalni timovi - gradski (općinski) timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugroza.

Izgradnja i osnaživanje sustava podrške žrtvama iznimno je važna jer uvelike utječe na spremnost žrtava da iskazuju i prijavljuju kaznena djela. Stoga je u okviru proaktivnoga pristupa potpisan Sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave i  Udruge za podršku žrtvama i svjedocima o suradnji u provedbi pilot projekta koji se odnosi na upućivanje žrtava Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.  

Pilot projekt se provodi od 1. veljače 2022. godine, a cilj je osigurati praksu da žrtvu, uz njezinu suglasnost, a nakon prijave kaznenog djela policiji, kontaktiraju djelatnici Udruge/NPC-a.

06. veljača 2023 10:10