StoryEditorOCM
Šibenikslab interes

U Šibeniku danas cijepljeno prvih desetero djece od 5 do 11 godina: ‘Javio nam se jedan tata i najavio da će dovesti troje mališana‘

Piše Marija Lončar
7. siječnja 2022. - 17:22

Iako su još sredinom prosinca prošle godine i u Šibensko-kninsku županiju stiglo cjepivo za djecu od 5 do 11 godina, do sada se još nijedno dijete nije cijepilo. Tek je danas prvih desetero djece primilo prvu dozu cjepiva u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Potvrdila je to ravnateljica Zavoda Diana Dulibić.

- Mi smo pozvali roditelje da se jave pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine i da iskažu interes za cijepljenje svoje djece, no do sada nije bilo poziva. Tek u posljednje vrijeme počeli su zvati neki roditelji, a jedan otac najavio je da bi cijepio svoje troje djece. Budući da iz jedne bočice cjepiva možemo izvući deset doza, odlučili smo da cijepljenje obavimo u Zavodu, a ne po ambulantama gdje bismo morali slati po dvije ili tri doze. Naime, za sada imamo tek deset prijava za cijepljenje najmlađe djece – kazala je Dulibić.

Ističe kako u cijeloj Hrvatskoj vlada vrlo slabo zanimanje za cijepljenje djece od pet i više godina. Prema podacima iz prosinca, posljednjim s kojima šibensko-kninski Zavod raspolaže, u Hrvatskoj se protiv korone do tada cijepilo svega petero djece u dobi od 5 do 11 godina. No, nije velik interes ni među starijom djecom. U Šibensko-kninskoj županiji od početka ljeta kada je počelo cijepljenje mladih do sada je cjepivo primilo njih 54 od 12 do 14 godina te puno više onih od 15 do 19 godina - ukupno 682.

Broj novozaraženih koronavirusom raste i u Šibensko-kninskoj županiji i proteklih je dana prešao 300 oboljelih. No, koliko je među njima djece, u županijskom Zavodu nisu mogli reći, jer ne vode posebnu evidenciju prema dobi, napomenula je Dulibić dodavši kako podatke koje šalju u Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo naknadno analizira.

Ipak, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovog je tjedna izišlo s podacima o rastu broja oboljelih učenika koji se tijekom zimskih praznika na državnoj razini popeo na više od 3 200 djece, a Šibensko-kninska županija, nakon Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske, na trećem je mjestu po broju zaraženih učenika, a njih je, naime, jedan posto u ukupnoj populaciji zaraženih koronavirusom.

Ipak, u ponedjeljak, kada počinje drugo polugodište, djeca se normalno vraćaju u klupe. Prema riječima pročelnice za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjane Žurić nitko od ravnatelja šibenskih škola zbog većeg broja zaražene djece nije zatražio da se nastava provodi na daljinu.

-To je i očekivano. Ravnatelji ne mogu ni znati što se događalo preko praznika. Tek kada škola počne, znat će kakva im je situacija i koliko je djece eventualno oboljelo, odnosno koliko ih neće moći doći u školu. Znat će i kakva je situacija među nastavnicima i na temelju toga će procijeniti kakve će biti potrebe i kako će dalje organizirati nastavu. Ravnatelji najbolje znaju stanje u svojoj školi, a Grad Šibenik ih je i do sada podržavao u njihovoj procjeni, pa će tako biti i u buduće – rekla je Žurić.

24. travanj 2024 02:35