StoryEditorOCM
ŠibenikSTRUČNI SKUP

U Šibenik stiže 30 muzejskih pedagoga, od 23. do 25. rujna

Piše Marija Lončar
17. rujna 2020. - 09:12

Skup će se održati od 23. do 25. rujna pod nazivom Novo normalno, a organizira ga Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s Muzejom grada Šibenika.
Očekuje se da će u Šibenik stići oko 30 muzejskih pedagoga koji će održati svoja predavanja ili prezentacije, a sudeći prema najavljenom programu, dosta će govoriti o suradnji muzeja i digitalnih medija, novim digitalnim alatima i platformama, društvenim mrežama, virtualnim učionicama i muzejskom TikToku, ma što to značilo, ali i kritičkoj misli te problemima i izazovima muzejske pedagogije u ovo pandemijsko vrijeme u kojem se, kako su ovih dana otkrila istraživanja Muzejskog dokumentacijskog centra, dogodio strmoglavi pada posjećenosti hrvatskih muzeja, što je rezultiralo i milijunskim gubicima. Riječ je, istina, o najposjećenijim muzejima u državi i spomenicima kojima oni upravljaju, kao što su Arheološki muzej Istre i Arena u Puli te Muzej grada Splita s Dioklecijanovim podrumima, a također i Dubrovački muzeji te Klovićevi dvori i Muzej prekinutih veza u Zagrebu.
Koliko pad posjeta od početka korone, a pogotovo tijekom ljeta bilježi Muzej grada Šibenika za sada nije poznato, ali se zna da će šibenski muzej na navedenom stručnom skupu imati svoju predstavnicu. Bit će to Ivana Vučinović koja, istina, po struci nije muzejska pedagoginja, ali se tim područjem bavi kao voditeljica muzejskih radionica. Namijenjene su djeci predškolske dobi te osnovcima i srednjoškolcima, a tematski uglavnom prate razne izložbe postavljene u muzejskoj dvorani za povremena izlaganja ili prigodne manifestacije, poput Noći muzeja.
Šibenik je za domaćina 11. skupa muzejskih pedagoga izabran i zato što je ovogodišnja Edukativna muzejska akcija (EMA) krenula upravo iz Muzeja grada Šibenika koji je kao temu predložio – ljubav.
Sva predavanja i prezentacije održavat će se u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova "Civitas sacra", a za sudionike je, među ostalim, organizirano i razgledanje stalnog postava Muzeja grada Šibenika te posjet Memorijalnom centru "Faust Vrančić" na otoku Prviću.
 

02. svibanj 2024 00:01