StoryEditorOCM
Šibenikuskoro na ulici

Stigla prva dva niskopodna autobusa: ‘Vozit će svakih 20 minuta, a putnici će na mobitelu imati sve informacije‘

Piše Šibenski.hr
21. travnja 2022. - 15:38
Dogradonačelnik Danijel Mileta i prvi čovjek grada Željko Burić ispred prvih niskopodnih autobusa u ŠibenikuGrad Šibenik

Prva dva od ukupno 11 novih niskopodnih autobusa marke MAN, koje Grad Šibenik nabavlja u okviru EU projekta „Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu“, a koji će biti dijelom novog komunalnog gradskog prijevoza, stigla su danas u Šibenik. 

- Usprkos našem strahu zbog cijele situacije u Ukrajini, mogućih problema s isporukom i rezervnim dijelovima, autobusi su došli i prije roka. Tvornica MAN to je odradila profesionalno i korektno, a od rujna ove godine na šibenskim ulicama vozit će ukupno novih 11 autobusa na sedam gradskih linija u sklopu novog komunalnog prijevozničkog poduzeća. Trenutačno čekamo studiju  koja će dati odgovor o načinu funkcioniranja komunalnog prijevoza na administrativnom području grada Šibenika - rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Riječ je o novim autobusima na dizel pogon koji imaju elemente hibrida, a po narudžbi su obojeni u narančastu boju. Vrijednost autobusa je otprilike 21 milijun kuna bez PDV-a, a 85 posto je financirano od strane EU. Dio projekta su i logistički centar Poljana, uređenje 17 autobusnih stajališta i njihove digitalizacije, a u tijeku je osposobljavanje svih ugibališta gdje je to moguće, pa i onog kod Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

- Radimo i u trećem smjeru, a to je priprema za gradnju logističkog centra naše komunalne tvrtke u zoni Podi. Javni prijevoz u Šibeniku je veliki problem zbog malog broja linija koje nisu redovne i rekao bih da ovo može biti prijelomni trenutak ka uvođenju reda na prometnicama kada ljudi zaista shvate da će ti autobusi stvarno dolaziti svakih 20 minuta i da će putem mobitela moći dobivati točne informacije. Jedanaest autobusa neće biti dosta, naravno, ali neće biti ni potreba da na svim linijama voze autobusi ove veličine - istaknuo je gradonačelnik Burić.

Podsjetimo, gradska uprava je prošle godine pokrenula otvoreni postupak velike nabave 11 novih autobusa s petogodišnjim održavanjem i dugogodišnjim jamstvom, za potrebe javnog autobusnog prijevoza na ukupno sedam gradskih linija u Šibeniku. Niskopodni autobusi dužine 12 metara omogućiti će lak ulazak osoba s otežanom pokretljivošću, kao i olakšan ulazak osobama u invalidskim kolicima, te će biti u njima biti dostupna mjesta za roditelje s kolicima za djecu. Visoke su razine opremljenosti i norme EURO6, čime će se ostvariti privlačnost njihova korištenja, ali i pozitivan utjecaj na klimu i okoliš, s obzirom da će zamijeniti postojeće autobuse koji trenutno prometuju na tim linijama, a niže su EURO norme.

30. travanj 2024 03:50