StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

U prah i gomilu otpada otišle su barake u Ulici Matije Gupca; Naravno, umjesto njih dobit ćemo još jedno parkiralište

8. lipnja 2018. - 15:51

U prah i gomilu otpada otišli su prizemni kućerci, tzv. barake u Ulici Matije Gupca, dojučerašnji uredi ugašene Udruge Albanaca Šibensko-kninske županije i Odjela za djecu, brak i obitelj šibenskog Centra za socijalni rad. Na oslobođenom prostoru od 150 četvornih metara bit će otvoreno parkiralište, priopćeno je iz gradske uprave.

Rušenje trošnih ciglenica označava i početak konačnog rješenja dugogodišnjih prostornih problema šibenskog Centra za socijalni rad, budući da se Odjel za djecu, brak i obitelj za koji dan seli u preuređeno prizemlje upravne zgrade nekadašnjeg TEF-a, a za njim će na tu lokaciju uskoro i kompletni Centar.



Operacionalizira se sporazum Grada Šibenika i Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike prema kojem se gradonačelnik Željko Burić obvezao pronaći adekvatan smještaj Centru za socijalni rad koji je dugi niz godina djelovao čak na tri lokacije. Bilo je to lani u listopadu, za boravka ministrice Nade Murganić u Šibeniku. Prostor će biti renoviran o trošku ministarstva, koje preuzima i plaćanje najamnine, dogovoreno je.

Kada se u najskorije vrijeme preurede prvi i drugi kat, u TEF prelaze sve službe Centra za socijalni rad, izvijestila je ravnateljica Davorka Grbac Plavčić. Osim u prizemlju trokatne javne zgrade u Ulici P. Grubišića 3, gdje je također Prekršajni sud, Matični ured, Pučko otvoreno učilište, zatim građanski odjel DORH-a te redakcija "Šibenskog lista", Centar za socijalni rad djeluje i na Mimincu, no uskoro je kraj toj raspršenosti ove važne i po definiciji osjetljive službe.



- Konačno, s pravom možemo reći, jer je dugogodišnji način rada našeg Centra čak na više mjesta već odavno neodrživ. Ni jedna socijalna služba u zemlji nije u ovakvom položaju i unatoč višegodišnjim pokušajima da se objedinimo u jednom sjedištu, povoljna mogućnost ukazala se tek nedavno i rezultirala dogovorom ministrice Murganić i gradonačelnika Željka Burića - ističe Davorka Grbac Plavčić.


Dobri radni prostori


Lokacija u kompleksu TEF-a u cijelosti odgovara potrebama službe i korisnika, ocijenila je Grbac Plavčić. Solidno opremanje i smještaj u dobre radne prostore centara za socijalnu skrb u cijeloj zemlji jedan je od važnijih ciljeva ministarstva, za što su dostupni i fondovi EU-a, istaknula je ministrica Nada Murganić lani za boravka u Šibeniku, naglašavajući da ovaj grad to svakako zaslužuje. Prema informacijama iz gradske uprave, o namjeni prizemlja u Grubišićevoj 3 odlučit će se nakon preseljenja Centra za socijalni rad.



Rušenjem baraka u Gupčevoj nestao je najveći dio nekadašnjeg Kazališta lutaka, poslije Dječjeg kina, skromnih, no vrijednih gradskih dvorana čiji su programi uveseljavali i kulturno obrazovali naraštaje šibenske djece 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Od nekadašnjih prizemnica u nizu, gdje su kasnije poslovale neke službe ugašene trgovačke tvrtke "Šibenka" preostao je jedan objekt, prije četvrt stoljeća preuređen u nevelik stan dodijeljen jednome građaninu kao kompenzacija Grada za njegovu kućicu, srušenu prilikom proširenja ulice. Tada je uklonjen i stari zid šibenskog zatvora, a novi je podignut uvučen u zatvorsko dvorište, kako bi se omogućila potrebna širina prometnice.

07. svibanj 2024 19:29