StoryEditorOCM
ŠibenikZa sve žitelje županije

Povodom pete obljetnice uvrštenja na listu UNESCO-a danas besplatno na tvrđavu sv. Nikole

Piše šibenski.hr
9. srpnja 2022. - 09:56

Na Tvrđavi sv. Nikole u petak navečer je pred brojnim uzvanicima i uvaženim gostima obilježena 5. Obljetnica upisa Tvrđave sv. Nikole na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Obilježavanje je upriličeno uz otvorenje gostujuće izložbe projekta 'Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća' dr.sc. Miljenka Domijana i Bruna Diklića uz autorski glazbeni recital 'Kornati' prof. Ante Stošića.

Izložbom je fotografski i tekstualno predstavljena svaka od 6 komponenti zajedničkog upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine – utvrđeni gradovi Bergamo i Peschiera del Garda, grad tvrđava Palmanova u Italiji, fortifikacijski sustav grada Zadra i Tvrđava sv. Nikole u Hrvatskoj te grad Kotor u Crnoj Gori.

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije istaknula je da je proglašenjem Tvrđave sv. Nikole svjetskom baštinom Kanal sv. Ante poprimio jednu sasvim novu dimenziju - zaštićen je kao buffer zona tvrđave, ovdje se nalazi dio ekološke mreže NATURA 2000 Ušće Krke, a još od 1974. dio je Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku. Čitavim područjem upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Odgovorna je za projekte Turističke valorizacije Kanala sv. Ante i Tvrđave sv. Nikole. To su projekti koji se nadovezuju jedan na drugi u ovom iznimnom prirodnom okruženju koje pruža bezbroj mogućnosti za znanstveno-istraživački rad, praćenje stanja u prirodi, edukaciju stanovništva i posjetitelja, kao i za održivi razvoj područja.

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić rekao je kako nam je zaštita i obnova ovog vrijednog spomenika povijesne fortifikacijske arhitekture iznimno važna kao i integralno upravljanje lokalitetom i njegovom buffer zonom.

S tim u vezi dali smo izraditi dva službena dokumenta – Plan upravljanja i Akcijski plan upravljanja posjetiteljima za cijelu buffer zonu čije smjernice slijedimo kroz aktivnosti zaštite, održavanja spomeničke arhitekture, organizirane brodske posjete promociju i edukaciju. Tvrđava, uvrštena među svjetska kulturna dobra, ima važnu ulogu u održivom razvoju Šibensko-kninske

županije koja je između ostalih vrednota prepoznata i kao destinacija kulturnog i prirodnog turizma i stoga daje dodatnu vrijednost i doprinos njenoj ekonomskoj, socijalnoj i ekološkoj dimenziji.Tvrđava pripada zajednici i stoga njeno upravljanje mora biti participativno i uključivo.

Uvrštenjem na UNESCO-ov popis, Tvrđava sv. Nikole postala je spomenik kulture od visokog međunarodnog značaja, a Šibenik jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva spomenika na Popisu svjetske kulturne baštine. Važnost ovog priznanja za kulturu grada Šibenika, ali i cijele Republike Hrvatske istaknuo je državni tajnik Ministarstva kulture i medija, Ivica Poljičak.

Podsjetimo, na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu 9. srpnja 2017. godine u Krakowu, Tvrđava sv. Nikole uvrštena je na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine među 6 odabranih fortifikacijskih utvrda u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“, čija je posebnost u tome što se njene komponente nalaze u tri mediteranske države, u Italiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori u dužini od preko 1000 km, a čine ju utvrđeni gradovi Peschiera del Garda, Bergamo i Kotor, grad-tvrđava Palmanova, obrambeni sustav grada Zadra i pojedinačna vojna utvrda - Tvrđava sv. Nikole čija je posebnost u tome što je zadržala izvornu renesansnu formu pomorske utvrde, specifičnost gradnje na niskom otočiću i prepoznatljiv trokutasti oblik.

Povodom obljetnice 9. srpnja 2022. ulaznice za posjet Tvrđavi sv. Nikole besplatne su za sve žitelje Šibensko-kninske. Mogu se preuzeti u Info centru tvrđave na adresi Obala dr. Franje Tuđmana 4 u Šibeniku uz predočenje identifikacijskog dokumenta i nisu prenosive.

20. travanj 2024 03:37