StoryEditorOCM
ŠibenikDan otvorenih vrata

U povodu Europskog dana pravosuđa obišli smo šibenski Općinski i Županijski sud u kojima nitko ne odmara (FOTO)

25. listopada 2017. - 19:31

"Pridružite nam se i doživite nas kao žive institucije, upoznajte naše suce i poslove koje obavljaju, obiđite naše radne prostorije, pronađite odgovore na pitanja vezana uz rad sudova, naučite se koristiti podatcima koje možete pronaći na internetu". Sadržaj je to plakata koji je povodom Europskog dana pravosuđa, 25. listopada, ujedno i Dana otvorenih vrata brojnih hrvatskih sudova, osvanuo na ulaznim vratima zajedničke zgrade dvaju šibenskih sudova – Općinskog i Županijskog.

Iskoristili smo priliku i, za razliku od većine Šibenčana, zaista "postupili po plakatu". Doduše, ovaj put nismo stigli naučiti pristupati internetskim podatcima, ali smo štošta doznali o radu dvaju pravosudnih tijela i njihovim zaposlenicima. Do ureda predsjednice Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković ispratio nas je pravosudni policajac Ivan Zorica kojeg smo zatekli u društvu kolege Ante Šubića. Zaduženi su za sustav kontrole stranaka koje dolaze na sud.


Danu otvorenih vrata unatoč, naime, u oba suda bio je redovan radni dan, nimalo različit od drugih. Svih 26 sudaca, koliko ih je na popisu zaposlenih na Općinskom sudu u Šibeniku,  marno je odrađivalo svoje svakodnevne obveze, od zakazanih rasprava do rada na predmetima. Mnogo ih je, kazala nam je predsjednica, no svi se suci, istakla je, trude da se postupci riješe u što kraćem roku te da se istodobno odrade i stari predmeti.


- U posljednje dvije godine ostali smo bez tri suca-dva su razriješena dužnosti na vlastiti zahtjev, jedan je sudac napredovao na viši sud i trenutno imamo još jednu sutkinju koja napreduje na viši sud. Hoćemo li dobiti popunu ili ne, vidjet ćemo u predstojećem razdoblju, no mogu izraziti zadovoljstvo dinamikom rješavanja starih predmeta. Njihov broj se smanjuje iz dana u dan. Svi su ti predmeti pod redovitim mjesečnim nadzorom i vrlo brzo će biti privedeni kraju. Ako se u pojedinim slučajevima postupak odužio, budite uvjereni da su u pitanju razlozi objektivne prirode koji ne ovise o nama - istakla je Živković.


- Kako službenu evidenciju vodimo po kvartalima, iza nas je dovršetak trećeg kvartala, pa raspolažemo i najnovijim brojkama- imamo 9370 predmeta. Od toga je kaznenih 812, a građanskih 8558. Na kraju kvartala imali smo i 3222 zemljišno-knjižna predmeta koje, također, ne možemo zanemariti. Na njima, istina, uglavnom rade referenti, ali među tim predmetima ima i prigovora čije je rješavanje u nadležnost sudaca ovoga suda.


Za suce, referente, sudske zapisničare i savjetnike ima samo riječi hvale. Zaslužuju, veli, divljenje jer, suprotno percepciji dijela javnosti, puno rade i izloženi su velikim očekivanjima. Dobri su, odgovorni i radišni.


- Imamo strašno puno posla. Percepcija vani nije takva, ali s ove pozicije, znajući koliko ljudi rade,  ja to moram stotinu puta ponoviti. Nema radnog mjesta na kojem netko može ne raditi ili se premjestiti da bi ga se zaštitilo ili omogućilo da manje radi-naprosto ga nema. Sva su radna mjesta takva da je obim posla vrlo veliki-eksplicitna je Živković


I sudac Mirko Veleglavac koji nas je primio usred rasprave je, također, eksplicitan. Smatra da je, uz vojsku i policiju, pravosuđe treći stup države koji je još od 90-ih pomalo zaboravljen, a suci marginalizirani i nedovoljno zaštićeni. Spomenuo se i riječi austro-ugarskog cara Franje Josipa koji se zauzeo za svoje suce. I danas, kazao je Veleglavac, očekuje da će neki "car" ustati i poput Franje Josipa kazati: ne dirajte moje suce!


Pohodili smo i lijepu sudnicu sutkinje Silvije Macanović, u društvu sutkinje Martine Miletić Lovrić i sudnicu parničara Krešimira Krnića s pogledom na zatvorski krug, parničnu pisarnicu u kojoj se zbilo petoro službenika između polica prepunih fascikli. To su, rekoše, manje-više svi predmeti parničnih sudaca koji su u radu.


- Ima 16 sudaca,  pa računajte da u prosjeku imaju negdje 400 predmeta u radu. U njihovim je sobama drugi dio dokumentacije. Ovo je ono što čeka svjedoke, vještačenja, adrese nove, nasljednike umrlih i sve je u radu...-kazaše.


Ni u kaznenoj pisarnici sa tri službenice nije drugačije. Bave se predmetima četiriju sudaca, ali se popis stalno povećava. Uvijek se pojavljuju novi predmeti i novi posao. U 15 godina, od kada je na sudu, nikada nije bilo više posla, složila se i sutkinja Suzana Jakoliš.


- Imamo samo 4 kaznena suca za područje cijele naše Županije, a prije je bilo 4 suda-Tisno, Drniš, Knin i Šibenik. U Šibeniku nas je bilo petoro, a sveukupno 10. Reorganizacija nas je dotukla. U zadnje 2 godine broj predmeta u kojima moramo hitno postupati je enorman, dnevno imamo 2-3 istražna zatvora, na godišnjoj razini vrtimo tisuću i nešto predmeta svih vrsta... Svakodnevne su rasprave - maloljetnički slučajevi, istražni zatvor, ako je prijetnja-mjera opreza, kaznenopravna zaštita djece... Mi smo objedinjeni hitni bolnički prijem Općinskog suda u Šibeniku-ocijenila je sutkinja.


Iz hodnika smo ugledali pomalo neobičan prizor. U sudnici sutkinje Silvije Maleš domar Ivan Ivić je namještao zavjese. Nema se, veli, vremena čekati, a sutkinja će oprostiti. U zemljišno-knjižnom odjelu primila nas je voditeljica Anita Rak i pozirala uz zbirku isprava iz davne 1913. godine kada je Dalmacija bila - Kraljevina.


Od suca do suca, pisarnice do pisarnice, od domara do sudskih savjetnika, dospjeli smo na kraju do Županijskog suda na gornjem katu. Od sudskog savjetnika Tomislava Matića saznali smo da je to radno mjesto 13 sudaca, 4 sudska savjetnika, 6 namještenika i 21-og službenika. Uspio nam je Matić pokazati malu vijećnicu, a onda je morao do velike gdje ga je čekao razred upravnih referenata Ekonomske škole iz Šibenika. Za nas je, pak,  Dan otvorenih vrata bio završen.

22. travanj 2024 11:48