StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKI PLAN

U povijest odlaze upečatljivi znakovi šibenske obale postavljeni još za vrijeme Mediteranskih igara - o izgledu nove javne rasvjete odlučit će konzervatori

31. kolovoza 2017. - 22:28

Najavljujući protekli svjetlosni spektakl na šibenskoj rivi "Light is life", gradonačelnik Željko Burić iznio je plan gradske uprave da u idućoj godini uloži u arhitektonsko i hortikulturno uređenje gradske obale od "Peškarije" do hotela "Jadran", uz izmjenu kompletne dotrajale javne rasvjete na rivi do iduće turističke sezone.

– Riječ je o pedesetak stupova postavljenih još daleke 1979. godine, za vrijeme Mediteranskih igara u Splitu – podsjeća Burić. – A kako su sve to vrijeme bili upečatljiv znak šibenske obale, o izgledu nove rasvjete sa štedljivim, LED žaruljama, gradska uprava konzultirat će konzervatore.

Za to urbano osvježenje obalnog dijela grada već se kroje proračunska sredstva, jednako i za trajnu podvodnu rasvjetu duž šibenske rive, koja će koštati oko 350 tisuća kuna i bit će ugrađena u kamene blokove rive. Improvizirani pomični niz svjetala postavljenih duž strujnog kabela za lanjsku, prvu manifestaciju "Light is life" nije se pokazao dobrim rješenjem jer su more i "obraštaj" alga i školjaka ubrzo učinili svoje, umanjujući funkcionalnost instalacije.


Urbani izgled


– U gradskoj upravi želimo postići kontinuitet urbanog izgleda rive od gata Vrulje do Doca – napomenuo je Željko Burić.
Dolac u cjelini, međutim, još će pričekati neko vrijeme, jer je u drevnom dijelu grada uz more Županijska lučka uprava izradila projekt odvodnje oborinskih voda i protuplimne zaštite, zajedno s rekonstrukcijom gotovo metar utonule obale i uređenjem postojeće komunalne lučice. Projekt je bio predstavljen uoči izbora 2013. i gradska uprava uvrstila ga je u svoj program, međutim, riječ je o razmjerno velikom iznosu koji se, barem donedavno, nije mogao dobiti iz europskih fondova budući da nisu financirali komunalne zahvate.

– Ne možemo odgađati uređenje pojasa obale od "Peškarije" do hotela "Jadran", budući da će do iduće sezone obalni dio Šibenika sadržajno izgledati bitno drugačije, s dovršenim hotelom "Baština" te kompleksom "Peškarije" – navodi Burić očito izravni povod ovom zahvatu.


Staro obećanje


Zapravo, riječ je o starom obećanju građanima iz 2013. aktualne gradske administracije, preuzetom od prethodnika u gradskoj upravi s Antom Županovićem na čelu. Kao jedan od projekata koji će odmah realizirati pobijedi li na izborima, uređenje toga gradskog prostora uz more višekratno je u kampanji isticao i SDP-ov kandidat na izborima Josip Živković.

Izgleda da više nema mjesta izmotavanjima i odgađanjima, jer nastajanje novih, toliko očekivanih turističkih sadržaja u gradu nameće i sukladne intervencije u komunalni izgled i standard javnih prostora.

U vezi s izmjenom javne rasvjete, gradska uprava posegnut će, prema najavama, za sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost, međutim, Županijska lučka uprava neće sufinancirati dio skorašnje investicije duž svojih vezova na rivi, kako navode neki mediji, a to demantira ravnatelj Željko Dulibić.

– Javna rasvjeta je izvan lučkog područja i ŽLU tu ne može ulagati. No, u suradnji s gradskom upravom i konzervatorima, vezove duž šibenske obale na jesen ćemo opremiti ormarićima za struju na dvadesetak mjesta i podići razinu usluge nautičarima. Ormarići će vjerojatno biti ugrađeni u kamen rive, s mogućnošću automatskog izvlačenja kada budu u uporabi – ističe Željko Dulibić.

26. travanj 2024 14:36