StoryEditorOCM
ŠibenikSkromno, ali dostojanstveno

U petak velika obljetnica: Legendarna šibenska 113. brigada obilježava 29 godina od osnivanja

Piše Katarina Rudan
17. lipnja 2020. - 11:30


U petak, 19. lipnja, u Šibeniku će dostojanstveno i skromno biti obilježena 29. obljetnica utemeljenja legendarne 113. šibenske brigade. U 10 sati, na Baldekinu kod spomenika poginulim braniteljima bit će položeni vijenci i cvijeće te zapaljene svijeće za poginule branitelje u Domovinskom ratu. Sveta misa zadušnica bit će služena u kapelici sv. Mihovila u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, s početkom u 11 sati.

Ove godine, doznajemo od Tončija Mrše, potpredsjednika Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata grada Šibenika, zbog epidemioloških mjera uzrokovanih epidemijom koronavirusa uobičajenog druženja pripadnika 113. brigade HV-a i njihovih gostiju neće biti. Da podsjetimo, na taj datum, 19. lipnja 1991. godine ustrojena je Brigada narodne garde Šibenik, koja je 28. lipnja preimenovana u 113. brigadu ZNG-a Šibenik.

Prvi zapovjednik legendarne 113. šibenske brigade bio je Ante Ljubičić, a okosnicu brigade činili su pripadnici TO Šibenik i dragovoljci šibenskoga kraja u sklopu Policijske uprave Šibenik. Brigada je imala vrlo važnu ulogu u obrani Šibenika u Rujanskom ratu, a osim na bojištima na širem šibenskom području tijekom rata djelovali su i na području Stolova i Dubrovnika, od Maslenice na sjeveru do Prevlake na jugu, od Smokvice do Oštrelja iznad Drvara.

Kroz brigadu je prošlo oko 8000 vojnika, dočasnika i časnika te oko 18 000 ročnih vojnika. Život je izgubilo 72-je njezinih pripadnika, a više od 400 pripadnika bilo je ranjenih. Brigada je s djelovanjem prestala 15.travnja 2000. godine, kada je vojarnu Bribirski knezovi preuzelo Obučno središte za izobrazbu pješaštva Sinj.

Šibenska je brigada tada prerasla u legendu, a njezina velika i vrlo važna uloga u Domovinskom ratu i stvaranju samostalne i neovisne države Hrvatske zauvijek će ostati zabilježena u hrvatskoj povijesti.

24. travanj 2024 17:17