StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenska knjižnica

U petak na Forumu Agromed znanstvenici o klimatskim promjenama i prijetnjama poljoprivredi na Mediteranu i u Hrvatskoj

Piše Branimir Periša
14. svibnja 2023. - 16:12

"Mediteranska poljoprivreda i klimatske promjene" tema je ovogodišnjeg, Trećeg mediteranskog poljoprivrednog foruma Agromed. Forum priređuje Institut za europske i globalizacijske studije u šibenskoj gradskoj Knjižnici "Juraj Šižgorić" s početkom u 9,30 sati.

"Klimatske promjene predstavljaju izazov i prijetnju mediteranskoj poljoprivredi, uključujući ekstremne temperature, suše, poplave, eroziju tla, salinizaciju riječnih delti i vodonosnika. Hrvatska je među zemljama koja je već pogođena tim nepogodama. Razina mora se povećava prilikom juga u mnogim priobalnim gradovima, kvaliteta zemlje opada, suše su sve duže i češće, krški izvori vode pred sve većim pritiskom. Potrebni su planovi za sustavnim navodnjavanjem i održivosti specifične primorsko-kršne poljoprivredne proizvodnje." – navodi se u priopćenju Vedrana Obućine, voditelja Foruma.

"Prilagodba klimatskim promjenama, s izgradnjom naselja koja su otporna na izazove, sadnjom kultura prilagođenih sušnim uvjetima, izgradnja održivog ekosustava i modernizacija proizvodnje nužni su koraci za očuvanjem mediteranske poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. U Šibeniku će o ovome govoriti poljoprivrednici, agronomi i donositelji političkih odluka, kao i stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a biti će prisutni i čelnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Agromed počiva na uvjerenju potrebe strateške održivosti poljoprivredne proizvodnje na širem mediteranskom području i na jačanju mediteranske poljoprivrede u Hrvatskoj." – zaključak je priopćenja. Detaljnije o Forumu na mrežnoj stranici Agromeda: https://agromediterraneanforum.com/

02. svibanj 2024 21:43