StoryEditorOCM
ŠibenikDvije godine nakon potresa

U OŠ Vrpolje jedva su dočekali natječaj za sredstva iz europskih fondova. Gradit će se nova škola vrijedna sedam milijuna eura

Piše Marija Lončar
18. srpnja 2023. - 21:20

Konačno! Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je natječaj za dodjelu sredstava za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne nastave. Otvoren je 7. i traje do 31. srpnja, a premda je rok za prijavu kratak, u OŠ Vrpolje neće ga propustiti!

Štoviše, željno ga iščekuju već pune dvije godine, koliko je prošlo otkad je u lipnju 2021. ta mala škola na šibenskoj periferiji stradala u potresu jačine 4,7 po Richteru. Potres koji je dobro uzdrmao cijelo šibensko područje, koje je, kao uostalom i cijela Hrvatska, još uvijek bilo pod snažnim dojmom razornog potresa u Petrinji i ostatku Banije, epicentar je imao baš u Vrpolju, a vrpoljačka škola bila je i njegova najveća žrtva.

image

 

 

Foto: Nikša Stipaničev/Hanza Media

Oštetili su se zidovi i stropovi, popadala žbuka po hodnicima i učionicama, a sreća u nesreći bila je što se sve dogodilo u ranijim jutarnjim satima, pa u školi nije bilo učenika. K tomu potres se dogodio tjedan dana prije kraja školske godine, pa je i to bila olakotna okolnost u organiziranju završetka nastave.

Desetak dana nakon potresa u Vrpolje je stigao i ministar Radovan Fuchs, koji je zabrinutim nastavnicima, roditeljima i učenicima obećao financijsku pomoć države te najavio raspisivanje natječaja do kraja te, 2021. godine, te optimistično poručio kako očekuje da vrpoljački učenici u nove školske klupe sjednu u školskoj godini 2022./2023. Vrijeme je prolazilo, završila je i najavljena školska godina, a vrpoljački osnovnoškolci i dalje idu u školu koja po uvjetima rada više odgovara početku 20. nego 21. stoljeća. Riječ je o školi koja ima najgore uvjete u usporedbi sa svim šibenskim gradskim školama, a problemi koji muče učenike i nastavnike te roditelje, koji su svoje nezadovoljstvo više puta javno iskazali, postojali su i prije potresa. Potres ih je dodatno naglasio.

image

 

 

Foto: Nikša Stipaničev/Hanza Media

Naime, škola u Vrpolju ima nekoliko zgrada u kojima se odvija nastava, što znači da se učenici za potrebe pojedinih predmeta sele iz objekta u objekt, po kiši, žegi i studeni.

– Škola ima nastavu u četiri zgrade. Imamo tzv. novu školu, staru zgradu, objekt u kojem je na jednoj strani sportska dvorana, a na drugoj knjižnica, te malu depandansu, kako mi to kažemo, u kojoj je također jedan razred. Ove godine je 85. godišnjica osnutka škole u Vrpolju, koja ima i područnu školu u Perkoviću s 39 učenika, a ukupno imamo 113 učenika. Jedina smo osnovna škola u županiji koja ima područnu školu sa svih osam razreda, a ne samo prva četiri, kako obično bude – navodi “generalije” škole ravnatelj Stipe Komadina.

image

 

 

Marija Lončar

– Mi u ovim uvjetima doslovno preživljavamo. Od 2020. godine u duljim razdobljima mijenjao sam bivšu ravnateljicu Mariju Konjevodu, a od 1. prosinca 2022. počeo je moj mandat, i to je stalno suočavanje s nizom problema. Učenici nam šeću iz zgrade u zgradu. Koliko puta su pokisli dok su išli u objekt sa sportskom dvoranom s jedne i knjižnicom s druge strane. Grad Šibenik je nakon potresa uložio u sanaciju oštećenja, ali u tzv. novoj školi imamo jedan zahod na tri učionice. Prinuđeni smo raditi u dvije smjene. Fali nam i zbornica, a jedna nam je učionica tako malena da u nju stane najviše 12 učenika. Uvjeti su nikakvi. Nemamo ni kuhinju, a kako smo po zakonu dužni osigurati učenicima obrok, marendu nabavljamo preko “Mlinara”. Pokušavamo koliko možemo poboljšati uvjete rada i da imamo kakvu-takvu kabinetsku nastavu, pametne ploče i projektore u učionicama. Ali, što da vam kažem, sve do lani učionice smo grijali na loživo ulje. Ujutro prije nastave meštar i spremačica nosili bi loživo ulje u razred i palili peć. Tu je bila i opasnost od ugljičnog monoksida i morali smo to riješiti. Lani smo tako postavili klima-uređaje u sve učionice i to ne samo zbog grijanja nego i hlađenja, jer sada već u svibnju i početkom školske godine u rujnu budu takve vrućine da je u razredu neizdrživo - govori Komadina.

image

 

 

Foto: Nikša Stipaničev/Hanza Media

 

Unatoč problematičnim uvjetima, škola u Vrpolju uključena je u Erasmus programe, brojne e-twinning projekte, školska natjecanja, a kao sudionik velikog projekta RaSTEMo ove godine uvedena je robotika kao izvannastavna aktivnost. Na jesen će dobiti i meteorološku stanicu, a potom će učenici imati priliku ponešto naučiti i o poduzetništvu. Odaziv djece na robotiku bio je izvrstan, a Komadina vjeruje da će tako biti i za meteorologiju i poduzetništvo.

– Kada vidim koliko se ta djeca trude i koliko su njihovi roditelji strpljivi, možemo biti zahvalni na tomu. Prije desetak godina ova je škola imala oko 200 učenika, ali taj broj stalno opada. Jedan od razloga je i to što dio roditelja svoju djecu vodi u grad u druge škole zbog ovakvih uvjeta u Vrpolju. No nemaju svi takve mogućnosti, a i što bi bilo s ovim krajem ako ne bi bilo ni škole. Depopulacija bi bila i veća – govori Komadina.

image

 

 

Foto: Nikša Stipaničev/Hanza Media

I zaista, sudbina vrpoljačke škole krojila se u različitim scenarijima. Smanjivanje broja učenika potaknulo je svojedobno razmišljanja da se pripoji gradskim školama, pa bi male Vrpoljčane u Šibenik morao voziti autobus, što vjerojatno, sudeći po javnim prometnim vezama u županiji, ne bi funkcioniralo.

Ali, kako s vrpoljačkom školom očito ništa ne može ići lako i glatko, idejni projekt je, čekajući raspisivanje natječaja za financiranje, na kraju morao biti ispravljen i ponovo projektiran. Naime, početkom godine, kažu u šibenskom Odjelu za društvene djelatnosti, izmijenjeni su normativi prostora u osnovnim škola. Za ilustraciju, među ostalim, povećana je kvadratura učionica i širina hodnika, pa “stari” projekt nove vrpoljačke škole više nije mogao držati vodu. No i ta je zavrzlama raspetljana, pa sada idejni projekt OŠ Vrpolje čeka suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

– Nova osnovna škola Vrpolje imat će kapacitet 220 djece u jednosmjenskoj nastavi, a prostirat će se na katastarskoj čestici od 6800 metara četvornih. Imat će sportsku dvoranu i druge potrebne prostore za provođenje cjelodnevne škole. Autori projekta su Grad Šibenik i “Izgradnja projekt” iz Šibenika, a procijenjen je na sedam milijuna eura. Radovi bi trebali trajati trajali dvije i po godine – kazala je pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

Nova škola gradit će se na parceli u gradskom vlasništvu udaljenoj 300-tinjak metara od sadašnje škole. U Gradu Šibeniku računaju da će novac potreban za gradnju u cijelosti osigurati Ministarstvo znanosti i obrazovanja kako im je u više navrata bilo i rečeno. 

29. travanj 2024 14:08