StoryEditor
ŠibenikPROJEKT UDRUGE ‘MLADI U EU‘

U narančastoj zgradi u Crnici "rađa se" Društveni centar Šibenik: na projektu vrijednom 1,7 milijuna kuna zaposlene četiri mlade osobe

Piše KATARINA RUDAN NIKŠA STIPANIČEV/Hanza Media
15. rujna 2020. - 13:25
Martin Mrša: Aktivnosti na provedbi projekta počeli smo provoditi u srpnjuNikša Stipaničev/Cropix

Početkom lipnja ove godine u prostoru Narančaste zgrade u Crnici, koju je Grad Šibenik prije četiri godine dao na korištenje šibenskim udrugama civilnog društva, šibenska Udruga mladih "Mladi u EU-u“ počela je s provedbom projekta "Društveni centar Šibenik".

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti nešto više od 1,7 milijuna kuna, trajanje mu je dvije godine, sufinanciran je novcem Europske unije s 1,5 milijuna kuna, a provodit će se u sljedeće dvije godine. Partner na projektu je Veleučilište u Šibeniku, a novac je osiguran posredstvom Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, nakon što je projekt prošao na natječaju.

Trenutačno su u fazi završetka uređenja i opremanja dvije veće prostorije u zgradi na drugom katu u kojima će se odvijati različite aktivnosti obuhvaćene projektom.

– Aktivnosti na provedbi projekta počeli smo provoditi u srpnju. Na puno radno vrijeme na projektu su zaposlene četiri mlade osobe – tri iz naše Udruge i jedna s Veleučilišta u Šibeniku. Partnerstvo s Veleučilištem nam je od izuzetne važnosti jer će ta osoba studentima prezentirati koje sve aktivnosti u Društvenom centru provodimo kako bismo privukli što veći broj studenata i mladih da se i sami u njih uključe – kaže Martin Mrša, predsjednik Udruge mladih "Mladi u EU-u".

U jednom prostoru Društvenog centra odvijat će se različite aktivnosti, poput radionica i predavanja na određenu temu koja je zanimljiva i važna za mlade i ostale građane te život u zajednici. Planirane su, a u srpnju su neke i provedene, večeri i druženje mladih uz igranje stolnog tenisa, pikada, turnira PlayStation, Bord game night te književne večeri. Među ostalim održane su četiri radionice pod nazivom ”Pokrenimo našu zajednicu”, provedene dvije kampanje "Ovisnost – tamnica modernog doba”, održane radionice o volonterstvu u doba korone te druge aktivnosti.

– Druga prostorija je konferencijskog tipa i nju će udruge s područja grada Šibenika, a koje nemaju vlastiti prostor za rad ili opremu poput računala, printera i slično, moći koristiti za svoje potrebe. Odlična je stvar što je dosta novca u ovom projektu osigurano upravo za kupnju informatičke opreme i uredskog namještaja, tako da ćemo imati izvrsne uvjete za rad, a sve će to nakon završetka projekta ostati u vlasništvu naše udruge – govori Mrša.
Krajnji je cilj projekta da šibenska mladost i građani doista prepoznaju Narančastu zgradu kao prostor u kojem će se odvijati društveni život ispunjen različitim informativnim i zabavnim, ali i kreativnim i poučnim sadržajima, u kojima svatko može pronaći nešto za sebe.

– Ili iznijeti svoje ideje drugima s kojima će ih lakše i brže moći pretočiti u stvarnost. Provodit ćemo i istraživanja potreba i potencijala lokalne zajednice kako bismo dobili temelj za izradu akcijskog plana za unaprjeđenje djelovanja građana u revitalizaciji prostora u javnom vlasništvu. Cilj nam je da Narančasta zgrada, ma koliko "ružno" izgledala izvana, u svojoj unutrašnjosti bude u pravom smislu riječi društveni centar u kojem će uvijek biti živo.
Organizirat ćemo i filmske večeri, gledanje nogometnih utakmica na TV-u, radionice stranih jezika, gostujuća predavanja na razne teme zanimljive mladima, a ove zime planiramo nastaviti s kulinarskim radionicama koje su izazvale veliki interes naših mladih, ali i malo starijih sugrađana – navodi Mrša.

Svjesni su, dodaje, da živimo u vrijeme epidemije koronavirusa te da će neke aktivnosti biti malo teže organizirati. Ali, u Udruzi nisu pesimisti. Kažu, poštivat će sve propisane epidemiološke mjere, što podrazumijeva i ograničeni broj sudionika na radionicama i drugim aktivnostima.

– Ako bude trebalo, neke ćemo radionice ponoviti, a prijave sudionika ići će kao i do sada online – na kraju će Mrša.

Izdvojeno

28. rujan 2020 22:54