StoryEditorOCM
ŠibenikŠaka u oko

U Lučkoj upravi postavili veliki crni kontejner za smeće nasred obale, iako se preko ceste, nekoliko metara dalje, već nalaze podzemni spremnici

Piše Marija Lončar
5. svibnja 2023. - 19:40

U Šibeniku je nasred rive osvanula neobična "umjetnička" instalacija. Crna metalna konstrukcija, kućica ili kontejner, kako ga god nazvali, postavljen je nasuprot topova i teško ga je ne primijetiti i ignorirati budući da na bijeloj kamenoj obali izgleda kao šaka u oko.

Kontejner je zatvoren i "zavidan" za pod te na njemu ništa ne piše niti se vidi ikakva oznaka koja bi otkrila smisao postojanja tog novog elementa u šibenskoj urbanoj opremi. Međutim, kada se malo bliže priđe, na prednjoj strani se uoče klizna vrata. Kada se povuku, iz mračne unutrašnjosti bljesnu dva kontejnera za smeće.

Iako je prva pomisao bila da je "autor" ove šake u oko Zeleni grad, direktor Novica Ljubičić jasno i glasno poručuje kako ta gradska komunalna tvrtka nema ništa s tim. Štoviše i sam se čudio čemu kontejneri na rivi kada pet metara iza njih, preko ceste, postoje podzemni spremnici za odlaganje otpada.

Zašto su kontejneri u kontejneru postavljeni nasred rive i komu su namijenjeni, pitanja su na koja odgovor zna ravnateljica Lučke uprave Šibensko-kninske županije Jadranka Fržop.

Šibenska obala, naime, u ingerenciji je županijske Lučke uprave, jer se nalazi na pomorskom dobru, pa tako odlučuje o svemu što s obalom događa i što se na njoj nalazi. Ovaj put postavila je nasred rive kontejner, a namijenjen za odlaganje smeća s brodova koji se privežu za rivu.

image


Jadranka Frzop, ravnateljica Zupanijske lucke uprave.

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Za Jadranku Fržop, pak, navedeni kontejner nije ni sporan ni ružan, a kada se sjeti da je koštao oko 80 000 kuna, još joj je i ljepši, kaže. Prikupljanje svih vrsta otpada s brodova vrlo je složena stvar i zakonska je obveza Lučke uprave, ističe Fržop.

-Europske direktive i zakonski okviri su takvi da nam nalažu da organiziramo prihvat i zbrinjavanje otpada s brodova. K tomu mi smo i turistička destinacija i moramo o tomu voditi računa. Zbrinjavanje otpada u lukama veliki je problem. Mi to nastojimo napraviti, prema zadanim mogućnostima, na najbolji mogući način. Mislim da kontejner na obali vizualno nije ružan. Nismo željeli postaviti samo obične kontejnere pa da se oko njih opet ostavljaju i gomilaju vreće sa smećem, već mislimo da je bolje da budu u zatvorenom. Sjetite se kako je bilo prijašnjih sezona kada se otpad s brodova ostavljao u one male kante i svuda po rivi. Ne želimo da se te slike nagomilanog smeća ponove. Mogu se složiti da pozicija nije idealna, ali ovo su vatrogasne mjere dok se jednom obala ne rekonstruira, a tada će i zbrinjavanje otpada s brodova biti drugačije riješeno – kazala je Fržop.

image

Podzemni kontejneri od novog kontejnera udaljeni su
svega nekoliko metara

Marija Lončar/

Je li se sporni kontejner na rivi ipak mogao izbjeći tako da se komunalni otpad s brodova odlaže u obližnijim podzemnim spremnicima? U Zelenom gradu tvrde da za to nema prepreke, jedino je bilo potrebno da Lučka uprava preuzme kartice za otvaranje spremnika. No, Fržop, ističući inače dobru suradnju sa Zelenim gradom, takvu soluciju ipak ne smatra dobrom.

-Mi smo već imali te kartice, ali to nije funkcioniralo. Smeće se i dalje ostavljalo posvuda. Sada smo odlučili to riješiti na ovaj način – kratko je kazala Fržop.

22. rujan 2023 19:14