StoryEditorOCM
ŠibenikNigdje nema mukte

U jedinoj šibenskoj školi koja nudi kuhani obrok on nije besplatan; Za toplu marendu roditelji moraju nadoplatiti 80 centi

Piše Ana Petrić
12. siječnja 2023. - 13:18
Osnovna škola Meterize jedina u Šibeniku nudi kuhani obrok. Međutim, ni on nije besplatanarhiv/Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Odlukom Vlade RH od ponedjeljka, 9. siječnja, u svim je osnovnim školama uveden besplatan obrok učenicima, a koji će se financirati iz državnog proračuna u iznosu od deset kuna dnevno. Odluka je to koja je pozitivno odjeknula zemljom te je većina roditelja svoju djecu za besplatan obrok prijavila, bilo za mliječni, topli ili hladni koje je Ministarstvo dalo na izbor.

No put do realizacije – izgleda – nešto je trnovitiji. U prvom tjednu uvođenja te novosti, počele su se nizati pritužbe roditelja koji za svoju djecu ipak više žele hranjiv i topao obrok, a ne mliječni obrok i užinu što većina škola nudi jer, s druge strane, osnovne škole diljem Hrvatske muku muče sa nedostatkom uvjeta odnosno adekvatnih kuhinja za pripremanje toplih obroka, ali i sa nedostatkom ne nastavnog osoblja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je, velikodušno, dalo odriješene ruke oko organizacije nabave obroka točnije, osnivači su dužni za nju se pobrinuti sami pa se tako većina šibenskih škola, barem za prvu ruku, odlučila za nabavu hladnih obroka odnosno pekarskih proizvoda odabranih distributera. I to upravo zbog nedostatka uvjeta za pružanje toplog pa čak i mliječnog obroka što zahtijeva kuhar(ic)e te adekvatne kuhinje i blagovaonice.

Osnovna škola ‘‘Meterize‘‘ jedina je šibenska škola koja ima funkcionalnu kuhinju i koja već drugu godinu za redom djeci, koja to žele, nudi topli, kuhani obrok stoga im ova vladina odluka nije stvorila nikakav problem. Jedini problem eventualno im mogu stvoriti neki manji nesporazumi s roditeljima. Kao što je ovdje slučaj.

Naime, čitateljica koja želi ostati anonimna, a čiji su podaci poznati redakciji, obratila nam se mailom jer, kako kaže, od nekoliko poslanih mailova ministarstvu i ravnateljici škole, ni na jedan nije dobila povratnu informaciju. Kako navodi, za kuhani obrok u toj školi, iako bi trebao biti besplatan, roditelji za njega dnevno moraju nadoplatiti šest kuna odnosno osamdeset centi.

S tim upitom kontaktirali smo ravnateljicu OŠ ‘‘Meterize‘‘, Margit Vrbičić koja nam je situaciju pojasnila, što je objavljeno i na stranicama škole.

- Dakle, oni koji su se odlučili za kuhani obrok nadoplaćuju šest kuna jer naš topli obrok od početka školske godine iznosi 16 kuna dnevno. Sada država subvencionira deset kuna za taj obrok i jednostavnom matematikom roditeljima ostaje šest kuna za nadoplatu. To što nudimo je konkretan ručak, konkretno jelo koje uključuje juhu, glavno jelo i salatu i neizvedivo je da košta samo deset kuna, odnosno da bude potpuno besplatno. Oni koji su se, primjerice, odlučili za mliječni ili hladni obrok koji nabavljamo preko ‘‘Mlinara‘‘, dobiju ga, naravno, besplatno – govori ravnateljica dodavši kako se 150 djece odlučilo upravo za topli, kuhani obrok i zbog toga u školi nisu voljni mijenjati meni kako bi obrok bio jeftiniji.

Ta brojka, ističe ravnateljica, pokazuje kako se djeci hrana koju pripremaju, očito sviđa.

Do toplog, kuhanog obroka u svim osnovnim školama i za sve učenike još je dalek put iako je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, školama odredio rok da do nastavne 2027./28. godine, sve moraju imati kuhinje i blagovaonice. Koliko je to hrvatskim školama izvedivo te kako će se tada obroci financirati i subvencionirati, ostaje za vidjeti.

28. travanj 2024 06:50