StoryEditorOCM
ŠibenikOptužbe iz Sarajeva

U centru grada ekološka 'bomba'?! Nikakvo skladište amonijeva nitrata Luka Šibenik ne otvara u prostoru bivšeg Šipada – decidiran je direktor Davor Škugor

7. travnja 2018. - 10:46

Luka Šibenik priprema projekt otvaranja skladišta opasnog amonijeva nitrata u prostoru nekadašnjeg sarajevskog Šipada, u samom centru grada – objavio je sarajevski portal NewsBlic, pozivajući se na zahtjev koji je, navodno, Geodetskoj upravi Šibenik uputio geodet Slaven Lambaša.

Vijest je plasirana kao alarmantna i skandalozna, jer osim što je Luka u strogom centru turističkog Šibenika, čime se ugrožava egzistencija brojnih građana kojima je turizam ključni izvor prihoda, još se i raspolaže s imovinom koja nije lučka, nego, tvrdi NewsBlic, pripada Šipadu Sarajevo. Direktor Luke Davor Škugor demantira sve navode NewsBlica.

– To je naručeni tekst, a naručitelj je Šipad, bijesan što je izgubio sudsku parnicu protiv šibenske Luke – tvrdi Škugor.
"Hrvatska je koncesiju za upravljanje Lukom Šibenik dodijelila istoimenoj tvrtki, koja je danas u vlasništvu kutinske Petrokemije, čime je uzurpirala legalnu imovinu bosanskohercegovačke tvrtke koja već punih 28 godina ne može raspolagati svojom imovinom vrijednom više stotina milijuna KM", navodi NewsBlic.

Zbog toga je Šipad, kako bi spriječio obavljanje bilo kakve gospodarske djelatnosti na svojoj nekretnini, dodaje se u tekstu, pozvao nadležne da zaustave provedbu spornog projekta skladištenja amonijeva nitrata u šibenskoj luci. U nastavku teksta govori se o tome kako je riječ o opasnom eksplozivu koji je izazvao teške nesreće pri rukovanju i transportu, a zanimljivo je kako se, za ilustraciju, pozivaju na nesreću koja se dogodila u Teksasu 1874. (!?), gdje je, ističu, na brodu na koji je bio ukrcan amonijev nitrat nakon požara došlo do detonacije 3000 tona opasnog eksploziva, što je imalo za posljedicu gotovo 4000 mrtvih i ozlijeđenih.

Zbog potencijalnih opasnosti koje amonijev nitrat može izazvati pri rukovanju i transportu, NewsBlic dvoji kome je uopće u interesu da se u centru grada koji pretendira biti svjetski turistički centar, i koji posjećuju deseci tisuća turista, otvori skladište tako opasnog i otrovnog materijala. Štoviše, autor teksta postavlja pitanje je li itko pitao Šibenčane što misle o tome i jesu li suglasni s takvim projektom, s obzirom na to da im time egzistencija može biti drastično ugrožena.

Na kraju, a očigledno je upravo poenta u tome, konstatira se da je" kriminalno-koruptivnim kanalima nestala i otuđena nemala bosanskohercegovačka imovina u Hrvatskoj, te da hrvatske vlasti žele i preostalu imovinu BiH pretvoriti u svoje, ili vlasništvo njoj podobnih pravnih partnera".

– Prije mjesec i pol Šipad je izgubio sudsku parnicu pokrenutu 2003. kojom su tražili da im predamo u posjed bivšu Šipadovu nekretninu u Luci. Nakon revizije Vrhovnog suda, presuda je postala pravomoćna – tvrdi direktor Luke Šibenik. – U tijeku je postupanje DORH-a u zaštiti interesa RH, radi ispravka u katastru i upisa pomorskog dobra. Na pomorskom dobru nema vlasništva, to je opće dobro kojim upravlja država. Nikakvo skladište amonijeva nitrata Luka ne otvara u prostoru bivšeg Šipada – decidiran je direktor Škugor.

No, istina je da je skladište uređeno prema najvišim standardima, ali ono nema uvjete za skladištenje amonijeva nitrata.
– Kod izrade projektne dokumentacije primijetili smo da su samo dvije petine zemljišta ucrtane u katastru, pa smo odlučili to riješiti. Skladište smo uredili, ali ne radi deponiranja amonijeva nitrata – izrijekom će Škugor.

Smiješno je, ističe, da se u NewsBlicu pozivaju na eksploziju u Teksasu 1874., kao da je to referentni događaj za današnje disponiranje s takvim materijalima. Pa tko više radi po nekadašnjim procedurama?!

Inače, Škugor nas uvjerava da je u današnjim uvjetima prekrcaj amonijeva nitrata posve bezopasan, a donedavno se prekrcavao i u riječkoj luci, bez ikakvih incidenata.

– Šibensko lučko skladište, površine oko 5000 četvornih metara, sanirano je, uređeno, riješena je odvodnja, ali ne ispunjava uvjete za skladištenje te vrste robe – ponavlja na kraju direktor Luke Šibenik. Žao mu je, kaže, Šipada, ali prije svega zbog štete koju su sami proizveli "grijehom nečinjenja".

– Mogli su ostvariti koncesiju da su tvrtku registrirali u Hrvatskoj, tako ne bi izgubili pravo na korištenje sporne nekretnine. Problem je u tome što oni ne žele koncesiju, nego vlasništvo, i ne shvaćaju da je riječ o pomorskom dobru na kojem samo država može biti vlasnik. Pa ni Luka Šibenik nema vlasništvo nad zemljištem niti nad bilo kojim objektom unutar granica Luke – poručuje Škugor.

20. travanj 2024 15:57