StoryEditorOCM
Šibenik30. obljetnica

U čast junačke obrane Šibenika: branitelji zadovoljni rješenjem spomen-sobe na Baldekinu, evo kako bi trebala izgledati

Piše BRANIMIR PERIŠA
23. veljače 2021. - 19:26

S idejnim rješenjem spomen-sobe Domovinskog rata Šibenik upoznat je gradonačelnik Željko Burić i predstavnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata na sastanku u gradskoj upravi. Autori su dizajnerski dvojac Franka Baranović i Antonio Šunjerga, a projekt je prezentirao Paško Rakić, pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti.

– Realizacijom ovog projekta Grad Šibenik želi ispraviti dugogodišnju nepravdu, a to je da, usprkos značajnoj ulozi Šibenika i njegovih hrabrih branitelja u Domovinskom ratu, nemamo spomen-sobu koja obilježava slavne i ponosne dane rujna 1991. godine. Želja nam je ovogodišnju 30. obljetnicu Rujanskog rata obilježiti svečanim otvaranjem ove spomen-sobe – istaknuo je Rakić.

Projekt likovnog postava i opremanja interijera spomen-sobe Domovinskog rata Šibenik realizira se u prizemlju stambene zgrade na Baldekinu, u neposrednoj blizini spomenika palim braniteljima. U dijelu prizemlja zgrade podijeljenog u dvije zasebne jedinice bit će smještena spomen-soba palih branitelja, a drugi dio predviđen je za ured braniteljskih udruga.

Simbol pobjede

Zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće spomen-sobe ima nosivu konstrukciju u obliku slova "V", simbola pobjede, i to su projektanti odlučili iskoristiti kao dio postava radi snažnog prvog dojma kod prilaska spomen-sobi. Stupovi, koji će prethodno biti sanirani i obojeni, bit će osvijetljeni s unutrašnje strane, naglašavajući to "V".

Prema projektantskoj zamisli, pomoću novih tehnologija te atraktivnih grafičkih i vizualnih efekata pokušat će se dostojno prikazati i odati počast palim braniteljima. Prostor će se sastojati od tri povezane cjeline: ulaznog dijela, centralno-memorijalnog postava te projekcijsko-izložbenog prostora.

Predstavnici braniteljskih udruga izrazili su zadovoljstvo viđenim i ponudili svu potrebnu pomoć u pripremi projekta. Grad Šibenik za tu je namjenu u proračunu za 2021. godinu osigurao iznos od 700 tisuća kuna, a očekuje se i potpora Ministarstva hrvatskih branitelja u realizaciji.

24. travanj 2024 00:42