StoryEditorOCM
ŠibenikPOMIČU SE GRANICE

U bolnici obavili dva složena postupka: Šibenski liječnici iz dana u dan postižu iznimne uspjehe

Piše Toni Veljača
19. siječnja 2023. - 11:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dvije sjajne vijesti u razmaku od nekoliko dana stigle su iz Opće bolnice Šibensko-kninske županije, a tiču se medicinskih postupaka koji su prvi put napravljeni u Šibenskoj bolnici. Naime, 5. siječnja ove godine prvi put je napravljena operacija prijeloma acetabuluma i zdjelice intraabdominalnim pristupom. Operacijski zahvat vodio je vrhunski stručnjak na području traume zdjelice prim. Nadomir Gusić uz liječnike Odjela ortopedije i traumatologije Opće bolnice dr. Marina Vidoševića, dr. Sašu Milovca te dr. Danijela Pilipca, naravno, sve uz pomoć anestiozološkog tima te medicinskih sestara instrumentarki.

- Ponosni smo što imamo zdravstvene djelatnike koji pomiču granice, koji su ambiciozni i žele uvesti nove operacijske metode. Apsolutno ih podržavamo u tom njihovu entuzijazmu, nastojimo im zaista pružiti sve preduvjete da se ovakvi i slični medicinski postupci uspješno ostvaruju u našoj ustanovi - ponosno će ravnatelj Šibenske bolnice Kristijan Stipaničev.

Profesionalni razvoj

- Jedna od prednosti je što se pacijenti mogu operirati u svojoj, da tako kažem, matičnoj ustanovi, ne moraju više ići u druge ustanove. Druga stvar je što se naši djelatnici na ovaj način profesionalno razvijaju. Imaju mogućnost razvijati svoju karijeru - a to možda ranije i nisu mogli ovdje ostvariti - dodaje Stipaničev.

Samo pet dana nakon operacije zdjelice, 10. siječnja, na Odjelu ginekologije izvedena je prva vNOTES histerektomija. Riječ je o minimalno invazivnoj tehnici u kojoj se koristi vaginalni pristup u laparoskopskim zahvatima u ginekologiji. Operativni zahvat vodio je dr. Ivan Zmijanović uz asistente, dr. Luku Mataka i dr. Vedrana Grubišića Ćabu. Zanimljivo, dr. Zmijanović tehniku vNOTES savladao je u Općoj bolnici Zadar kod kolege dr. Luke Mataka. Upravo se u zadarskoj bolnici, u srpnju prošle godine, izvela prva vNOTES histerektomija u Hrvatskoj. Šibenska bolnica druga je u Hrvatskoj koja je započela s ovom metodom liječenja.

- Nakon što je kolega Matak izveo ovaj zahvat u zadarskoj bolnici, naš dr. Zmijanović je to odmah popratio i krenuo u Zadar na edukaciju. Ubrzo je donesena odluka da se i u našoj bolnici omogući ta metoda liječenja. Kolega Matak mu je u toj prvoj operaciji asistirao, i to je jedna od velikih prednosti naše bolnice, ta mobilnost liječnika koji jedni drugima pomažu. Mislim da je to jedan od načina kako povezati dvije zdravstvene ustanove, ali i liječnike određenih specijalnosti u jedan tim, to mnogo znači za cjelokupno hrvatsko zdravstvo - kazao nam je Stipaničev.

Koliko su novi, inovativni medicinski postupci zahtjevni - pokušao nam je dočarati ravnatelj šibenske Bolnice, inače i sam kirurške struke.

- Meni je jednostavno operirati, primjerice, karcinom debelog crijeva kada znam da se u bilo kojem trenutku, u slučaju da nešto pođe po zlu, mogu javiti kolegi s odjela koji je taj dan na poslu. Kod ovakvih, novih medicinskih postupaka, toga nema. Moraš jednostavno biti apsolutno siguran u sebe, odlično educiran, jer si zapravo ti taj koji cijelu tu priču nosi na leđima - kazuje ravnatelj Stipaničev.

Referentni centar

Želja ravnatelja Šibenske bolnice je da Šibenik u budućnosti postane referentni centar za određene medicinske postupke, to više - kaže Stipaničev - što se i Zakon o zdravstvenoj zaštiti u tom aspektu promijenio.

- Od sada i opće i županijske bolnice, a ne samo klinike, mogu biti referentni centri za određene medicinske postupke. Primjerice, primijetili smo da jako puno pacijenata iz Splita u Šibenik dolazi operirati vene. Kada bismo pronašli desetak medicinskih postupaka i postali regionalni centar u Dalmaciji u tom kontekstu, mislim da bi to bila izuzetna prednost za cijelu našu Županiju - zaključuje Stipaničev.

19. travanj 2024 09:35