StoryEditorOCM
ŠibenikIn memoriam Ivo Livaković

U 88. godini života preminuo poznati šibenski kulturni djelatnik, kroničar i dugogodišnji profesor i ravnatelj šibenske Gimnazije

Piše Šibenski.hr
21. studenog 2018. - 21:44

Danas poslijepodne u u 88. godini života preminuo je profesor Ivo Livaković, poznati šibenski kulturni djelatnik, kroničar, te dugogodišnji profesor i ravnatelj u šibenskoj gimnaziji. Bolovao je već duže vrijeme i bio teško pokretan, no to ga nije obeshrabrilo da u svakom trenutku bude u toku sa svim važnijim šibenskim zbivanjima. Do posljednjeg trenutka ostao je intelektualno snažan, britak i uvijek spreman na šalu.

Međutim, kako je prof. Livaković sam govorio, Gimnazija je bila na drugom mjestu ljestvice njegovih najvećih šibenskih ljubavi. Na prvom je mjestu Šibensko kazalište, u kojemu je  počeo glumiti u amaterskoj družini 1946. godine, zajedno s kasnije proslavljenim glumcem Špirom Guberinom. U kazalištu je ostvario 63 uloge i autor je dviju komedija..

Napisao je i niz djela posvećnih gradu koji je neizmjerno volio i njegovim institucijama, poglavito kulturnim. Neka od njih su Tisućljetni Šibenik, Kazališni život Šibenika, Oba su pala a jedno od najznačajnijih njegov je biografski leksikon Poznati Šibenčani, gdje je sastavio zamašan indeks zaslužnih sugrađana. S posebnim užitkom, vidi se to iz svake rečenice, sastavio je i knjižicu Šibenske funcutarije u kojoj je opisao najveće šaljivčine i kozere svoga grada unatrag nekoliko desetljeća.

Livakoviće je, među ostalim, bio osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu, ravnatelj Gimnazije i glavni direktor svih udruženih srednjih škola Šibenika od 1958. do 1986. godine, ravnatelj Učiteljske škole od 1959. do 1961. godine, direktor Fondova za školstvo, kulturu i sport do 1994. godine, prvi potpredsjednik, 1971. godine i predsjednik, a do 2000. godine član Festivalskog vijeća Međunarodnog dječjeg festivala, jedan od utemeljitelja ideje Sedmog kontinenta, potpredsjednik Skupštine općine Šibenik od 1969. do 1972. godine, član uprava gotovo svih kulturnih i sportskih društava Šibenik, doživotni predsjednik Šibenskog pjevačkog društva Kolo, saborski zastupnik od 1969. do 1974. godine te predsjednik Hrvatskog sabora kulture od 1988. do 2003. godine.

19. travanj 2024 22:58