StoryEditor
ŠibenikIN MEMORIAM

U 79. godini umro je Ivan Medić: Nema više arhitekta slavne Šibenke

Piše Ivo Mikuličin
9. rujna 2019. - 19:22

Umro je 79-godišnji Ivan Medić. Priznati šibenski arhitekt, ali i arhitekt slavne, europski jake Šibenke. U danima, dok su se ostali čelnici Baldekina tresli od straha kako će šibenski košarkaši proći na drugoligaškim utakmicama u Zvorniku ili Mariboru, Medić je, siguran u šibenski prvoligaški bal, uputio potajno pisma dvjema velikim zvijezdama jugoslavenske košarke Krešimiru Ćosiću i Zoranu Slavniću – Moki. Zadranin ga je ljubazno odbio, dok je beogradski mangup, unatoč prvoj reakciji „Pa, gdje je taj Šibenik“, ipak, osvanuo u narančastom dresu.

Zbog nesumnjive inteligencije i neviđene odlučnosti Moka je Medića (polu)ozbiljno nazivao „zločestim vezirom“. Dobrim dijelom i zbog toga što je predsjednik Šibenke kompjutorskom preciznošću ocjenio da šibenski prvoligaš ne može opstati u eliti bez Slavnića, ali i da poslije dvije sezone Moka može otići, jer se na Baldekinu rodio Dražen Petrović.

Medićev slobodoumni pristup nije pasao jugoslavenskim košarkaškim vlastodršcima, pa su ga u trenutku, kad je u Šibenik doveo još dva beogradska košarkaša, Srećka Jarića i Sretena Đurića kaznili s dvije godine zabrane obavljanja košarkaških funkcija, uz licemjerno obrazloženje „da uvodi profesionalizam u jugoslavensku košarku“. Zašto licemjerno!? To su bile osamdesete godine minulog stoljeća, kad su u svim prvoligašima prvotimci živjeli isključivo od truda na parketu.

Medićev trag na Baldekinu bio je najvidljiviji, zbog neviđene popularnosti košarke u Krešimirovu gradu, no on nikad nije zapustio svoju arhitektonsku struku. Bio je prvi ravnatelj Šibenskog zavoda za urbanizam, te začetnik zamisli o Generalnom urbanističkom planu ondašnje općine Šibenik.

Obavljao je i funkciju dogradonačelnika. Nije mirovao ni u starijim godinama, pa je sa sinom Filipom, također arhitektom dobio treću nagradu za projekt uređenja prostora na području bivšeg TEF-a.

U jesen svog života Ivan se odrekao košarke na grubo realan način.
- Nije to ista košarka, kojoj sam podario godine ljubavi i entuzijazma. Nije ista ni u Šibeniku, ni u cijeloj Hrvatskoj. Ne gledam je više ni u televizijskim prijenosima – kazivao nam je Medić.

Na optimističan način vodio je mjesecima borbu s teškom bolešću. Kad bismo se vidjeli, nasmijao bi se i govorio „Još ćemo mi pričati o našem Šibeniku, i šibenskoj košarci. Još sam živ!“

A onda nam je Joško Šupe, njegov najbliži suradnik Baldekinu javio tužnu vijest. Obojica smo reagirali unisono: - Hvala mu za sve što je učinio za šibensku košarku i grad Šibenik.

# DRAŽEN PETROVIĆ# ŠIBENKA# ZORAN SLAVNIĆ#IVAN MEDI

Izdvojeno

01. srpanj 2020 02:33