StoryEditorOCM
ŠibenikTesting, testing

U 13 sati zavšena provjera Sruuk sustava MUP-a RH: korisnici mobitela u županiji SMS primili u 10,30 sati

Piše Branimir Periša
3. lipnja 2023. - 13:26

Danas u 13 sati završeno je testiranje Sustava za rano otkrivanje i upravljanje krizama u stvarnim uvjetima slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža i korisnicima u roamingu, priopćio je MUP RH. SMS poruku zadnji su primili korisnici mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Korisnicima mobitela sa šibensko-kninskog područja SMS je odaslan jutros u 10, 30 sati.

SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT, bila je sljedeća: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK"

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija.

Poruke su poslala sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobili su ih i korisnici u roamingu.

Cilj uspostave ovog sustava utemeljenog na direktivi EU je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a s njime će biti moguće slanje upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora, naglašava se u priopćenju.

19. travanj 2024 21:17