StoryEditorOCM
Šibenikbez sustava navodnjavanja

Tvrđava svetog Ivana spektakularno je otvorena, a onda se dogodila šibenska sramota: suše se mlada stabla na Tanaji

Piše Toni Veljača
2. veljače 2023. - 11:09

Tvrđava svetog Ivana, među lokalnim stanovništvom poznatija i kao Tanaja, nakon višegodišnjih radova na obnovi otvorila je svoja vrata početkom lipnja prošle godine.

U sklopu rekonstrukcije najveće čuvarice Šibenika, koja se prostire na gotovo 19 tisuća četvornih metara, obnovljeno je čak tri kilometra bedema. Izgrađen je edukativni kampus s dvokrevetnim sobama, interaktivnim učionicama i prezentacijskim dvoranama na površini od 17 tisuća četvornih metara, namijenjen edukaciji mladih, seminarima, ljetnim školama.

Kako bi ogromno zdanje uklopili u okruženje, na Tanaji je pomno osmišljen i pejzaž – uređena je zelena zona sa šljunčanim stazama, klupama i ležaljkama s koje pogled puca na šibenski kanal i obližnje otoke. Uz grmolike biljke poput lavande, pitospore, brnistre i mirte, posađena su i 64 stabla, među kojima dominiraju bor, pinija, čempres, česmina, odnosno hrast crnika, te planika.

Istina na proljeće

Nažalost, zelene su površine danas, osam mjeseci nakon što je tvrđava svečano otvorena – sve samo ne zelene. Stabla na Tanaji već neko vrijeme izgledaju beživotno, velika većina je djelomično ili potpuno osušena. Nekoliko je razloga za takvo stanje, a najveći je nepostojanje sustava za navodnjavanje.

– Na tvrđavi ne postoji sustav navodnjavanja, iako je u planu. Doduše, sadnja stabala obavljena je poprilično kasno, tek krajem svibnja, odnosno početkom lipnja prošle godine. Odmah nakon toga uslijedila je i velika suša, nadali smo se da će stabla preživjeti, ali, eto, nisu. Sve su to čimbenici koji su utjecali na zelenilo – rekao nam je Mate Rupić, mladi Šibenčanin koji je zaslužan za pejzažno uređenje tvrđave.

Kakva je točno situacija sa stablima, kazao nam je Mate Rupić, znat će se tek na proljeće.

– Nekim stablima osušili su se samo listovi, a stablo je iznutra zdravo. U prosincu i siječnju bilo je dosta kiše pa će se pravo stanje tek moći utvrditi za koji mjesec, na proljeće, kad krene vegetacija. Na Zvijezdi je situacija znatno bolja jer su i uvjeti prilikom sadnje bili povoljniji zbog veće količine zemlje, ali i postojećih borova koji su se uspjeli sačuvati prilikom obnove – ističe Rupić.

Može se popraviti

Inače, Tvrđava svetog Ivana, kao i preostale dvije kopnene utvrde, dana je na upravljanje Javnoj ustanovi "Tvrđava kulture". Na naš upit u kojoj fazi je realizacija projekta navodnjavanja i koliko iznose troškovi održavanja na godišnjoj razini, odgovorili su nam kako je uvođenje sustava navodnjavanja predviđeno za prvu polovicu ove godine.

- Procijenjena vrijednost nabave je 60.000 eura, dok procijenjena vrijednost održavanja zelenih površina na Tvrđavi sv. Ivana iznosi oko 6.000 eura – stoji u odgovoru.

– Čak i uz navodnjavanje, dodaje za kraj Rupić, 10 do 20 posto biljaka može se osušiti, a pogotovo ove danas, koje su proizvedene u rasadniku u kontroliranim uvjetima. Kako bilo, situacija se da popraviti. Priroda će učiniti svoje, ono ono što je baš suho, po mojoj procjeni – treba zamijeniti i obavezno uvesti sustav navodnjavanja koji bi biljkama i stablima pomogao da prežive velike ljetne suše – zaključuje Šibenčanin.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image

Zabrinjavajući prizor osam mjeseci nakon otvaranja tvrđave

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
26. travanj 2024 10:59