StoryEditorOCM
ŠibenikVELIKO SMETLIŠTE

Tvrđava sv. Ivana postala deponij, smeće se baca posvuda! Kontaktirali smo gradske službe, evo što su nam poručili

Piše Marija Lončar
28. siječnja 2022. - 15:47

Što marendavaju radnici koji rade na projektu obnove tvrđave sv. Ivana? Možda će za stotinu godina nekim novim generacijama arheologa, koje će opet prekapati zemlju oko tog spomenika kulture, to biti zagonetno pitanje kada u slojevima zemlje naiđu na kojekakve "neobične" ostatke.

No, sadašnji Šibenčani lako će na to odgovoriti: jedu se sendviči, salame, sirevi, keksi, kroasani, naručuju porcije gulaša, tripica ili kakvog drugog gotovog jela iz šibenskih restorana, piju pive, sokovi, jogurti, čokoladna mlijeka i poprilične količine kave "to go".

Sve to, naime, otkriva razbacana ambalaža i odbačena plastika oko tvrđave, tetrapaci, konzerve, pivske boce i limenke, plastični pribori za jelo, aluminijske i posude od stiropora ili sličnog materijala u kojem se nose gotova jela, a sudeći po količini odbačenih kutija cigareta među radnicima je i puno pušača.

Ukratko, gradilište Tvrđave sv. Ivana postalo je i veliko smetlište. Otpaci se bacaju gdje god se stigne, jer, kako se lako može vidjeti, na gradilištu nigdje nisu postavljene kante ili spremnici za takvo, svakodnevno smeće.

A njega se, od kada su prije dvije i pol godine počeli intenzivni radovi na obnovi i revitalizaciji tvrđave, i te kako nakupilo. Problem je i to što je u međuvremenu vjetar mnoštvo prazne ambalaže raznio oko cijele tvrđave i dublje u šumu, a tzv. dnevnom smeću pridružilo se i ono građevinsko.

Na ostatke najlonskih folija, kabela, praznih vreća od cementa, kanti od piture i koječega drugog lako se naiđe na svakom koraku po šumskim stazama i puteljcima. Sve je to više nego dovoljno da se čovjek zapita hoće li to itko počistiti?

Upit smo uputili šibenskim komunalcima, na što je pročelnik Ante Nakić odgovornost prebacio na Odjel za gospodarstvo i pročelnika Petra Mišuru koji vodi projekt obnove Tvrđave sv. Ivana.

- Kako se projekt provodi iz Odjela za gospodarstvo, pročelnik Petar Mišura, svakako bi onaj tko vodi projekt od strane grada u suradnji s nadzornim inženjerom trebao upozoriti izvođača radova i ukazati mu na nepravilno postupanje s odlaganjem kako komunalnog tako i ostalog otpada. Ukoliko izvođač ne postupi po nalozima gore navedenih postoje mogućnosti postupanja kroz „gradilište“ (nadzorni inženjer), a i putem komunalnog redarstva sukladno odluci o komunalnom redu – kazao je Nakić dodajući kako on predlaže da se o svemu obavijesti izvođač radova te da mu se da rok za uklanjanje spornog otpada, što je i učinio prosljeđujući im naš upit i opis stanja.

Mišura koji inače redovito obilazi gradilište i prati kako napreduju radovi i danas je imao radni sastanka na Sv. Ivanu. U telefonskom razgovoru kaže kako je i sam obratio pažnju na problem otpada, no čini mu se, kaže, da toga i nema baš tako puno.

Ipak, nalog da se smeće počisti napisao je nadzornom inženjeru i izvođaču te vjeruje kako će to biti i napravljeno, pa nama preostaje da nakon nekog "razumnog" roka ponovimo novinarski "nadzor"!

18. travanj 2024 10:33