StoryEditorOCM
ŠibenikPUNI K‘O ŠIPAK!

‘Turisti žele ostati još u gradu, ali nema mjesta. Sve je puno!‘: Šibenik rasturio po brojci noćenja, sve podsjeća na rekordnu 2019. godinu

Piše Zdravko Pilić
2. kolovoza 2021. - 18:30

Kolovoz je počeo, a u na ulazu u grad trebao bi svijetliti znak – storno, zauzeto. U Šibeniku gotovo da nema slobodnog kreveta!

Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika veli da on zna 'koja je ura' čim počnu njega osobno zvati na mobitel i tražiti smještaj, sobe, apartmane – onda zna da je sve puno.

- 'Jedan je mladi par proveo dva dana u Šibeniku, u hostelu i želio je produžiti boravak za još dva dana. Ali, ništa, niti im je hostel mogao proužiti smještaj, niti smo im mi igdje uspjeli naći mjesta. Sat vremena su pretraživali preko interneta, i u tom su razdoblju našli dva objekta na AirBnB, ali u momentu kad su kliknuli, pisalo je – zauzeto.

I prvi u gradu i drugi na Prviću. Na kraju su pokupili otišli na Krk! Tamo su našli smještaj! - ispričao nam je frišku štoriju od vikenda Karađole. Ni u ponedjelak ujutro nije bila bolja situacija. Na Booking com-u, veli nam direktor koji svako malo surfa po tim stranicama, što mu je između ostalog posao i u opisu radnog mjesta, oglašeno je bilo da su svega - tri apartmana slobodna! A i za ta tri treba(lo) imati najbrži prst!

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

'Šibenik je trenutno, što se noćenja u srpnju tiče, na nekih 70-ak posto od rekordne 2019. godine. U odnosu na prošlu, 2020. godinu, bolji smo za nekih 60 posto ali to nam nije neki orijentir, jer svi znamo kakva je bila prošla godina, prva pandemijska. U sedmom mjesecu ove godine, imamo 252 tisuća noćenja, prema lanjskih 156 tisuća.

U rekordnoj, 2019. imali smo 348 tisuća noćenja i srpnju. Najviše su noćenja ostvarili Poljaci – 38 tisuća, Nijemci – 33 tisuće, domaći gosti također su stizali u velikom broju, bilo je i njih 30-ak tisuća, pa oko 14 tisuća noćenja Slovenaca, oko 15 tisuća Austrijanaca. I to je bilo interesantno – do polovice sedmog je prevladao istok Europe, najviše Poljaka, Čeha, Slovaka, a u drugoj polovici srpnja nahrupili su u velikom broju Nijemci, Austrijanci i Slovenci.

Na dan 31. srpnja imali smo u Šibeniku 10.500 noćenja, a lani 6,5 tisuća. To je povećanje od 60-ak posto!' - zadovoljan je direktor Turističke zajednice, kojeg, jednako kao i sve u Šibeniku i oko njega, koji žive od turizma, osim golih brojki, raduju i trendovi. Koji pokazuju tendenciju rasta.

Najviše su noćenja na zadnji dan srpnja napravili Nijemci,ali – interesantno – puno je i domaćih gostiju, koji pokazuju kako je Šibenik sve interesantniji i Hrvatima turistima, a ne samo svojim tradicionalnim, stranim gostima. A interesantno je i da sve veći hit među turistima – pored Žaborića, što i nije neka vijest, postaje šibenska Dubrava, koja ima dosta luksuznih kuća s bazenima, koji se sve više traže među onima gostima koji traže više bez obzira na cijenu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
25. travanj 2024 06:13