StoryEditorOCM
Šibenikne stišava se nezadovoljstvo

Tržišna inspekcija ušla u šibensku komunalnu tvrtku ‘Zeleni grad‘, razlog je drastično povećanje računa za smećarinu

Piše Šibenski.hr
4. travnja 2023. - 12:56

Ne smiruje se nezadovoljstvo Šibenčana zbog višestrukog povećanja cijena za uslugu odvoza komunalnog otpada. Dosad su kućanstva plaćala četiri lipe po litri odvezenog otpada, a sada 10, dok je za kategoriju nekućanstava ta cijena narasla za više od 4 puta i iznosi 18 lipa. Građani su nezadovoljni načinom obračuna odvoza otpada iz zajedničkih otvorenih spremnika.

Gradska četvrt Meterize. Odvoz smeća jednom tjedno. Računi drastično uvećani.

- U prvom mjesecu ja sam imao račun 6,92 eura za četiri pražnjenja i javne usluge, ovaj mjesec sam dobio račun 11,54 za tri pražnjenja i paušal. To je uvećanje za skoro 100 posto, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Denis Škugor, vlasnik kuće.

I to za dvočlano kućanstvo, uz sve odvajanje otpada. Šokirani i oni koji bacaju otpad u zajedničke otvorene spremnike.

- Ova kuća tu, tri stanara gore i dolje jedan apartman bilo je sve skupa 14 eura u prvom mjesecu, u drugom 58. Ona tamo kuća, troje isto ljudi, ista situacija, bez apartmana, bilo je 9 ili 10 eura, sad je 20, dakle 100 posto povećanje njima. A meni za ovaj objekt ovdje 400 posto povećanje, rekla je Dijana Cvitanović, stanovnica stare jezgre i iznajmljivačica.

Veći paušal, veća cijena po litri otpada, a uz to na svim računima zbunjujuća stavka od nekoliko stotina odvoza smeća.

- Na računu ništa nije iskazano drugo u drugom mjesecu što nije iskazano isto i u prvome, i u prosincu, i u studenome i u listopadu prošle godine, znači sve je identično iskazano, samo što je druga cijena, istaknuo je Novica Ljubičić, direktor tvrtke Zeleni grad d.o.o. Šibenik. 

No, sumnjaju građani u to - jer neki su dobili račune kao da dnevno bace 40 litara otpada.

- Računi za ožujak i travanj će biti takvi kakvi su isporučeni jer kažem, oni nisu nezakoniti, ali smo utvrdili nekakve nepravilnosti koje smo sada, uvođenjem ovih kartica nastojimo otkloniti, rekao je Ante Nakić, pročelnik Upravnog odjela za komunalnu djelatnost Grada Šibenika.

No, neki će nepravilnosti na računu imati još do svibnja jer će tek tada dobiti kartice za podzemne spremnike. Potrošačima cijela priča očito nije "sjela" jer tvrtku Zeleni grad i njihovo poslovanje, provjerava i tržišna inspekcija, piše HRT

18. travanj 2024 05:46