StoryEditorOCM
ŠibenikIdemo do grada

Trude se, ali ne ide im od ruke: evo još jednog pokušaja šibenskih vlasti i Turističke zajednice da ožive grad tijekom proljeća i jeseni

12. veljače 2019. - 22:37

Grad Šibenik i šibenska Turistička zajednica ne žele da se kulturne, zabavne, sportske, gastronomske i razne druge manifestacije održavaju samo u ljetnim mjesecima, kada sve pršti od svakojakih događanja, dok ostatak godine grad opusti i zjapi prazan. Slična događanja priželjkuju i tijekom jeseni i proljeća, budući da najveći dio zime protječe u znaku božićnog i novogodišnjeg sajma – Adventure.

Zato je Turistička zajednica Šibenika raspisala javni poziv za dodjelu sredstava svima koji žele organizirati razna događanja upravo izvan turističke sezone, a svoje programe zainteresirane kulturne i javne ustanove, udruge, obrti i klubovi mogu podnijeti do 25. veljače, govori prvi čovjek šibenskog turizma Dino Karađole.

Tek smo počeli

– Riječ je o programu koji smo nazvali "Idemo do grada" i prvi put osiguravamo novac za organiziranje kulturnih i zabavnih događanja u predsezoni, odnosno u ožujku, travnju i svibnju, te u listopadu i studenome, u posezoni. To se odnosi jedino na manifestacije koje će se održavati na području stare gradske jezgre. Želja nam je osigurati kontinuitet događanja tijekom cijele godine, a mogu to biti koncerti, izložbe, mali festivali... Svakako da bismo voljeli da ovakvo sufinanciranje postane tradicija, da se ne zadrži samo na ovoj godini – ističe Karađole.

U ovoj godini tako je osigurano ukupno 150.000 kuna, od čega je Grad Šibenik izdvojio 100.000 kuna, o preostala sredstva TZ Šibenika. Iako je riječ o relativno skromnom iznosu, Karađole se nada da će ovaj pokušaj oživljavanja povijesne gradske jezgre uroditi plodom.

– Dosta nam se već ljudi javilo i raspitivalo se oko javnog poziva, premda još nijedna ponuda nije pristigla. Nadam se da će se ovo pokazati uspješnom mjerom i da ćemo s tim nastaviti i sljedeće godine. Sredstva, istina, nisu velika, a prema propozicijama najviše se po projektu može dobiti 40.000 kuna – objasnio je Karađole.

Dodaje kako će najbolji programi biti izabrani početkom ožujka, odnosno najkasnije tjedan dana nakon 25. veljače, kada istječe rok za prijavu kandidature, a o tomu će odlučivati peteročlano povjerenstvo koje će činiti predstavnici Grada Šibenika i TZ-a Šibenika te Kulturnog vijeća.

19. travanj 2024 10:05