StoryEditorOCM
ŠibenikSuvremena zanimanja

‘Trokutov‘ networking i akademije privlače sve više mladih iz cijele zemlje

Piše PROMO
22. ožujka 2022. - 12:15

 

“Zanimanje programera, softverskog inženjera, developera, poslovnog analitičara – kako god da zovemo IT stručnjake za razvoja softvera– posljednjih je godina među najtraženijima na tržištu rada, kako u Šibeniku i Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji i globalno, te je prilično sigurno da se potrebe za njima neće smanjivati”, kaže nam Diana Mudrinić, direktorica Inkubatora za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut.

Šibenski inkubator za nove tehnologije kao sjecište i jezgra danas velikog dijela lokalnih IT-ovaca trenutno u punom jeku provodi svoju drugu NEET akademiju za zanimanje full-stack developera.

Iz Trokuta poručuju da je njihova misija pronaći što više mladih koji su proaktivni i željni učenja o IT-u te ističu kako su njihova vrata uvijek otvorena.

“Držim da je Trokut zbog odličnog networkinga i atmosfere postao svakako nezaobilazno mjesto za sve koje zanimaju inspirativne priče, osobni razvoj, IT karijera, poduzetništvo, tehnologija, motivacija i uspjeh. Rijetkost je da na jednom mjestu susretnete više inspirativnih osoba iz različitih domena iz čijih se glava rodilo mnoštvo vrijednih ideja i lijepih priča u raznim područjima. Stoga volim kazati da Trokut spaja ljude, jer mnogi sudionici naših edukacija i akademija su kroz sudjelovanje i umrežavanje našli posao, a mnogi drugi su zahvaljujući iskustvima i pričama koje su čuli svoj posao pokrenuli", ističe nam Mudrinić.

 

Riječ je o već drugom takvom projektu marljive ekipe iz Trokuta, a ovog puta pozabavit ćemo se onima koji su se kao polaznici prve takve akademije prekvalificirali za zanimanje IT analitičara. Gdje su i što rade danas, godine poslije završene NEET akademije.

Marta Valovičić, simpatična je Rabljanka u svojim srednjim dvadestima koju je život i posao sada i za stalno naveo u Šibenik, preciznije u Trokut.

“Iako sam završila knjižničarstvo i arhivistiku na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, pokazivala sam nekakav interes prema novim tehnologijama i svemu onome što je vezano za digitalije. Šibenik mi se odmah po završetku faksa svidio kao miran i kompaktan gradić po mojoj mjeri, a oglas za besplatnu Trokutovu akademiju i prekvalifikaciju u IT analitičara sam vidjela sasvim slučajno na društvenim mrežama. Moram priznati da nije bilo skroz jednostavno proći kroz prekvalifikacijski program, zahtijevalo je mnogo odricanja, ali moja cjelokupna iskustva iz NEET akademije su u cijelosti odlična. Bila je to stvar koja mi je u periodu od pola godine u potpunosti preokrenula život i odredila smjernice mog današnjeg djelovanja. Kada sam pristupila edukaciji nisam imala neka velika predznanja iz IT područja. Kroz predavanja i stručnu praksu naučila sam mnogo i zahvaljujući svemu sam pronašla posao u tvrtki IN2 d.o.o. u kojem danas svojski uživam” – priča nam Marta koja je danas stanarka i poslovna korisnica Trokutovog open space prostora.

“Evo i danas, nakon završene akademije i dobivenog posla i dalje sam tu u Trokutu. Ne možeš dalje od Inkubatora i da hoćeš” – kroz smijeh će Marta.

Naime, mlada Rabljanka odrađuje svoj remote posao koristeći open space uredski prostor inkubatora i sve blagodati prateće podrške koju joj on pruža.

“Ispočetka sam mislila da se samo poduzetnici tu okupljaju, nisam imala potpuni uvid u širu sliku poslovanja Trokuta. Bilo kome tko se bavi remote poslovanjem toplo bih preporučila Inkubator kao mjesto za rad, jer nigdje nećete naći prateću poslovnu infrastrukturu poput one koje se tu trenutno nalazi i može dobiti.  Za mene je akademija bila veliko iskustvo gdje sam stekla nova znanja, upoznala nove ljude, ali i stekla određene poslovne kontakte prisustvom u Trokutu – zaključuje Marta.

 

Pozitivna i impresijom jaka su i iskustva nekadašnjeg polaznika prve Trokutove NEET Akademije, Kruna Paića koji naglašava kako su mu predavanja i seminari u sklopu Akademije omogućili predznanje o poslovnim procesima te programima koje informatičke tvrtke u kojima je odrađivao praksu,  konstantno nadopunjuju i nadograđuju.

“Sam projekt akademije za prekvalifikaciju je po mom viđenju od početka bio vrhunski osmišljen. Predavači i mentori su bili maksimalno fokusirani, raspodjela teorijskog i praktičnog dijela bila je valjano raspoređena, te smo uz sve to imali stalnu i nesebičnu podršku svih djelatnika unutar samog Trokuta. Polako i dozirano smo uvođeni u posao, te u skladu s našim mogućnostima postupno nam je povećavana razina odgovornosti i količina nove materije s kojom smo trebali ovladati” – kaže nam Kruno koji je nakon prekvalifikacije danas također zaposlenik IN2 grupe na mjestu “Junior consultanta”.

Ovaj mladi Šibenčanin koji danas radi kao IT-ovac za zagrebačku tvrtku , također djeluje izravno iz “open space” ureda u Trokutu, a po svom inicijalnom obrazovanju je inženjer pomorskih tehnologija jahta i marina.

“Velik dio mog dosadašnjeg života je bio vezan uz more. Nakon diplome na Pomorskom fakultetu u Splitu niz godina sam radio kao skiper i agent u pomorskom prometu, pa iskreno nisam ni zamišljao da ću jednog dana raditi u IT industriji. U svakom slučaju, za prekvalifikaciju i NEET akademiju sam se odlučio jer sam shvatio da je došlo vrijeme za posao kroz koji ću dobiti nekakav poslovni stabilitet i puno manje izbivati od kuće i svojih bližnjih. Evo danas radim što volim, pomažem direktno korisnicima u radu s datim aplikacijama, ma ja sam Vam onako laički rečeno “direktna spona između korisnika i programera”. U Trokutu je gušt raditi u mirnom, a opet za mene pozitivnom i živom okruženju. Držim da za dobre i kvalitetne životne promjene nikad nije kasno”, kroz smješak će Kruno.

Za kraj ostavljamo Mariju Bažant, 26-godišnju ekonomisticu iz Pakraca i rođenu Slavonku  koja je nakon završenog fakulteta poslovnog menadžmenta u Šibeniku odlučila ostati duže od planiranog.

Pakračanka Marija je više od pola života provela u zapadnoj Slavoniji. Pred nekoliko ljeta je  došla u Šibenik, upisala faks, u međuvremenu ga završila  i – ostala. Najprije ne možda svojom voljom, zbog mjera protiv korone, ali sada zato što to i sama želi.

„Zadnje dvije godine su zbog korone bile prilično neobične", počinje Marija svoju priču o okolnostima koje su joj iz temelja promijenile sve životne planove. Nakon završenog faksa u Šibeniku, radila sam ranije jedno vrijeme i kao konobarica, jer pronalazak posla u struci tada je bio nemoguća misija. Nakon nekog vremena povedenog na listi nezaposlenih zavoda za zapošljavanje, pozvala me moja savjetnica i upitala jesam li zainteresirana za prekvalifikaciju u IT analitičara koju oni organiziraju zajedno s  Centrom za nove tehnologije Trokut. Vrlo brzo započela sam s edukacijom na Trokutovoj NEET akademiji. Imala sam osjećaj da sam upala na filmski set nekog IT filma. Sve je bilo digitalizirano i maksimalno modernizirano, podosta drugačije od onog na što sam dotad navikla”, prisjeća se svog dolaska u inkubator, Marija.

No vrlo brzo se snašla. Već nakon šest mjeseci i završene akademije je dobila posao u istoj zagrebačkoj tvrtki kao i naših prethodnih dvoje sugovornika. Danas je također stanarka I korisnica open space prostora Trokuta i ne namjerava se uskoro micati odatle.

“Par dana pred kraj stručne prakse iz tvrtke IN2 ponudili su mi ugovor koji sam bez puno razmišljanja prihvatila, te sam tako i ja postala stanarka inkubatora. Rad u modernom okruženju kao što je Trokut, može biti samo motivirajući za rad, jer si okružen uspješnim mladim ljudima čije priče te mogu samo potaknuti za neka nova učenja i usavršavanja. Ovo je definitivno najbolje mjesto za profesionalni rast i razvoj mladih ljudi”, kaže nam Marija.

Trokutova druga NEET akademija završava sredinom lipnja te smo sigurni da ćemo za par mjeseci slušati neke nove inspirativne priče.

26. travanj 2024 03:06