StoryEditorOCM
ŠibenikU subotu u Šibeniku

Tribina Radničke fronte: "Ljevica u Hrvatskoj, kamo i kako dalje?“

Piše Šibenski.hr
16. veljače 2018. - 09:35

Radnička fronta organizira tribinu „Ljevica u Hrvatskoj, kamo i kako dalje?“ koja će biti održana u subotu, 17. veljače 2018. godine u Muzeju pobjede u Šibeniku  s početkom u 11 sati. 

Prije točno 100 godina je u zraku visila svjetska revolucija - od nje smo danas dalje nego ikad. 10 godina nakon početka svjetske ekonomske krize 2008, bilo je nešto obećavajućih promjena (OWS, Podemos, Sanders, Corbyn, Rožava), no ljevica je još uvijek užasno slaba.

Unatoč tome što je potreba za korjenitom promjenom društva sve veća. Hrvatska u svemu tome prilično vjerno odražava svjetsku situaciju - ogromna nejednakost, masovno iseljavanje, katastrofalna pozicija radništva - no u 10 godina krize veći je napredak napravila ekstremna desnica nego (radikalna) ljevica.

Ipak, postoje i neki sitni pozitivni znaci - npr. ulazak u Gradsku skupštinu i na druge lokalne razine vlasti Lijevog bloka, dio kojeg je i Radnička fronta, eksplicitno antikapitalistička stranka.

RF se trenutno u Zagrebu kroz Gradsku skupštinu bori za prava radnika uništenih firmi (Dioki, Kamensko, Gredelj…), na nižim razinama se bori protiv tajkunizacije Zagreba i za demokratizaciju sustava odlučivanja sudjelujući na organiziranju zborova građana na Trešnjevci, dok se u Puli aktivno bori protiv uništavanja Uljanika.
 
O drugačijoj politici, RF-ovim iskustvima iz institucija lokalne vlasti i mogućnostima za novu lijevu politiku na tribini govore RF-ovi rotacijski zastupnici iz zagrebačke Gradske skupštine Katarina Peović Vuković i Mate Kapović. Uz njih na tribini sudjeluje i Fabjan Bujas (lijevi aktivista). Moderatorica je Maja Brkić Pancirov
 

20. travanj 2024 10:37