StoryEditorOCM
ŠibenikDamir Buntić

‘Treba misliti i na OPG-ovce, uvesti sustav par - nepar, ili prodaju na svakom drugom banku zbog razmaka - povrće ne može čekati u skladištu!‘

Piše Zdravko Pilić
23. ožujka 2020. - 13:01

-'Mislim da zatvaranje tržnica nije najbolji potez. Ja razumijem Stožer Civilne Zaštite, jasno mi je zbog čega je donio takvu odluku, borba protiv korona virusa i pandemije je u ovom trenutku prioritet svih prioriteta, ali mislim da jednako tako treba misliti i na proizvodnju hrane i opskrbu hranom. Nelogično mi je da s jedne strane rade trgovački centri, u zatvorenim prostorima, a da se zatvaraju tržnice, koje se ipak nalaze na otvorenim prostorima i u kojima je znatno lakše održavati mjere (samo)zaštite i socijalnog distanciranja nego u trgovačkim centrima' - mišljenje je Damira Buntića, poznatog šibenskog agronoma, proizvođača maslina i maslinovog ulja, koji je i sam OPG-ovac, a ujedno i savjetnik za poljoprivredu u Regionalno – razvojnoj agenciji Šibensko – kninske županije.

Buntić govori u vlastito ime, ali važnije je ono što govori – a to zvuči i pametno i razložno.
'Neka radi svaki drugi banak, tako bi se najbolje održavao razmak između prodavača i kupaca, a moglo bi se, da se izbjegnu gužve, prići i organizaciji rada po 'sustavu' par – nepar. Jedni bi OPG – ovci dolazili na pijacu, na banak, parnim, a drugi neparnim danom. Na taj bi se način omogućilo svima njima da 'prežive', da prodaju robu, uberu prihod, a kupcima da dođu do svježeg voća, povrća, jaja, ulja i svega onog što proizvode naši mali poljoprivrednici. Nemaju svi oni mogućnost da dođu do velikih trgovačkih lanaca. Ti ljudi i obitelji moraju od nečega živjeti. A šteta je da povrće propada po vrtovima, plastenicima i staklenicima, jer je to roba koja ne može stajati. Uprave tržnica, a sve imaju poduzeća koja njima upravljaju, pomogle bi da se ne stvaraju gužve i ne kupi previše ljudi, naravno u suradnji s policijom i(li) inspekcijskim službama.' - kazao nam je Buntić, koji je mišljenja da bi se na sličan način mogla organizirati i prodaja svježe ribe na peškariji.

Jer, očito nisu ni svi ribari u mogućnosti da plasiraju svoj ulov u organizirani otkup, kojeg uzgred budi rečeno, u ovom trenutku i nema. Plivarice, koje love jeftinu plavu ribu, poput srdele, stoje vezane i ne rade, kazao nam je Ante Skelin, profesionalni ribar, koji je također, i sam privezao svoje brodove u kraj.

- 'Vrlo skoro morat ćemo svi skupa, mi ribari, obrtnici, vlast na svim nivoima, struka, stožeri CZ vidjeti što ćemo i kako ćemo jer tko zna koliko će ova situacija s virusom trajati.' - kazao nam je Skelin, čija je procjena – i sam ima banak na kojem mu je svakodnevno radila supruga - da se na šibenskoj peškariji dnevno prodavalo oko tisuću kilograma ribe u maloprodaji. Izgleda da se novim uvjetima poslovanja zasad najhitrije prilagodilo uzgajalište ribe, brancina i orada "Kameno doba"

Neki od malih proizvođača i trgovaca, sa šibenskog pazara, poput Stjepana Petrovića iz 'Delikatesa Petrović' su se snašli, pa su organizirali – dostavu na kućni prag. Svoje su kupce preko društvenih mreža obavijestili da po istoj cijeni kao i dosad mogu naručiti jaja, koke, domaću pečenicu i pancetu, te sve ostale suhomesnate proizvode koje je na pazaru počeo prodavati prije više od 20 godina Petar Petrović, a sada su posao nastavili njegovi sinovi Ante i Stjepan. Koronavirusu usprkos. No, nemaju svi tu mogućnost, pa bi valjalo razmisliti o – ponovnom - otvaranju barem šibenskog, ako ne i većine drugih pijaca i pazara po Dalmaciji, ali i ostatku Hrvatske u kojima to mogućnosti dozvoljavaju.

26. travanj 2024 07:53