StoryEditorOCM
ŠibenikDrvosječa da sam ja...

Traže se volonteri za subotnje pilanje stabala bora na najmanjem iskrčenom otočiću na Jadranu, Baljencu kraj Kaprija

10. svibnja 2018. - 13:51

Mjesni odbor otoka Kaprija i Muzej grada Šibenika u subotu organiziraju zajedničku, vrlo neobičnu i zanimljivu radnu akciju: volonteri idu na otočić Baljenac srušiti na divlje naraslu šumicu od nekih dvadesetak- trideset borova koji opasno prijete obrasti cijeli otok.

A Baljenac je, sa svojom površinom od 140 262 metra četvorna (o,14ha) i s 23 kilometra (!) suhozida, vjrovatno apsolutni prvak po iskrčenosti među malim jadranskim otocima. Krčile su ga ruke kaprijskih težaka, a u malenim saćima sadili su vinovu lozu.

Zato su se njegove slike našle u portofoliju Ive Pervana, kojim se, uz druge slike i tekstove obrazloženja Joška Belamarića i Joška Božanića, obratio UNESCOU predlažući da hrvatske suhozide uvrste u svjetsku baštinu.

Što će od toga biti još ne znamo, ali konzervatori najavljuju da će Baljenac biti registriran kao kulturno dobro („Kulturni krajolik“) i to vrlo skoro!

-Kad oborimo taj „inicijalni“ šumarak i možda još pokoji bor, svi će zidovi postati vidljivi iz zraka za čim bolji snimak. Nadam se da će Baljenac ući u Registar kulturnih dobara pa bismo tada, kad ga država zaštiti, mogli tražiti novac za snimanje dronom i izradu trodimenzionalnog modela- što je vrlo značajno i atraktivno- govori inicijator akcije dr Jkadran Kale, etnolog.

I sad ono najvažnije: za subotnju akciju organizatori traže pomoć volontera! Čim više ruku i motorki, tim prije će biti uklonjen šumarak koji prijeti pokriti taj dragocijeni primjer suhozidne gradnje i truda težačkih ruku.

Brod za Kaprije polazi u 9 ujutro, povratak na šibensku rivu je u 19,30. Kako nema nikakve sustavne potpore, svaki volonter dobro bi došao zajedno sa svojom motorkom pa i- svojim sendvičem! Akcije nema društvenu potporu ni financiranje pa proslava obavljenog posla ostaje za kasniji termin.

Nagrada će za sada biti poster otočića odnosno fotografija kakav je bio prije dvije generacije kad su se njegovi maleni vinogradi još obrađivali. Županija šibensko-kninska ima i svoj projekt o suhozidima, Hereditas, pa će im takav 3D model vjerovatno biti itekako zanimljiv. Poster Baljenca krasi, inače, vrata jedne profesorice etnologije na Sveučilištu u Jeruzalemu...

Drvosječe- subota je dan za najatraktiviju radnu akciju ovoga proljeća u šibenskom arhipelagu. Bit će ovjekovječena!
Kao što su i stari baljenački finogradi na ovoj slici.

Otočić je u potpunosti privatni i vlasnici su dali dozvolu za ovu akciju.
 

27. travanj 2024 06:28