StoryEditor
ŠibenikPrvo okupljanje 1996.godine

Tradicionalni Emaus na Slapovima Krke: Manifestacija koja je odavno prerasla lokalne granice (FOTO)

Piše Šibenski.hr
18. travnja 2017. - 12:53

Uskrsni Emaus ili Uskrsna euharistija u prirodi tradicionalno je slavljena na Uskrsni ponedjeljak , na Skradinskom buku u Nacionalnom parku Krka. Slavlje je uz koncelebraciju dvadesetak svećenika predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Ovogodišnji Emaus uz domaće vjernike okupio je i velik broj hodočasnika i svećenika iz Splitsko – makarske i Zadarske nadbiskupije, te Varaždinske i Bjelovarsko – križevačke biskupije. Ulaz u Nacionalni park za sve hodočasnike bio besplatan, a kruh koji je blagoslovljen darovala je pekara Matkol.

Posebnost Uskrsnog Emausa na Skradinskom buku je duhovna dimenzija samog okupljanja, kazao je župnik Skradina don Gabrijel Jagrinec. «Radujemo se euharistijskom zajedništvu jer smisao Emausa je zajednički stol i u zajedništvu prepoznavanje Krista u životima», istaknuo je župnik. Okupljanja na Uskrsni ponedjeljak na Skradinskom buku započela su skromno 1996. godine kad se mali broj entuzijasta, vjernika Skradina po prvi puta okupio. Zahvaljujući nekadašnjem župniku Skradina don Anti Lovriću Caparinu ova manifestacija prešala je lokalne granice, te je prepoznatljiva po kruhu koji se na kraju slavlja blagoslivlja i dijeli vjernicima, kazao je župni vijećnik iz Skradina Marko Petrović.

U homiliji je biskup Tomislav Rogić istaknuo kako i drugi dan Uskrsa nastavljamo razmišljati i još dublje uranjati u tajnu i temelj naše vjere, misterij ljudskog spasenja što se odigrao u Isusu Kristu. Naglasio je kako je već kralj David navjestio Uskrs: "Srce mi se raduje i tijelo mi spokojno počiva / jer znam / … da mi nećeš ostaviti dušu u podzemlju, niti dati da Pravednik tvoj truleži ugleda".

Ono čemu se David nada, ono što nagoviješta, jest vječno spasenje, vječni život u Božjoj blizini, u svjetlosti lica Božjega, u neopisivoj ljepoti vječnog postojanja. Licem u lice biti sa svojim Bogom. Uživati u radosti savršene ljubavi, ljepote, istine i dobrote.Licem u lice ne gledaju se oni koji se mrze, ne gledaju se oni koji jedan pred drugim nešto skrivaju, licem u lice ne gledaju se oni koji imaju neraščišćene račune. Licem u lice gledaju se oni koji nemaju jedan pred drugim što kriti. Oni koji se vole i žive Istinu, žive velikodušnost darivanja jedan prema drugome. Jednom riječju – žive savršenstvo, bez mane, bez nedostatka, bez grijeha. Žive puninu reda i smisla koji je Bog htio podariti čovjeku. Takav život, koji ne pozna zalaza, nudi Bog čovjeku po Kristovu uskrsnuću, život s Bogom u savršenoj sreći – licem u lice, poručio je biskup Tomislav Rogić.

On je kazao kako je nagrada koja je postignuta i obećana svakom koji u Krista vjeruje – najveća je koju itko može ponuditi, koju samo Bog može ponuditi: život vječni., licem u lise sa Bogom. Naglasio je kako je Bog čovjeku ponudio oslobođenje od svih zarobljenosti i izveo nas na slobodu. Njegovim uskrsnućem podario nam neuništivu nadu i čežnju vječnog života. Otvorio nam vrata obećane zemlje - vječne sreće u Kraljevstvu nebeskom. Neka nas stoga i ovogodišnji blagdan nad blagdanima, Uskrs, ovaj pohod u ljepote prirode koja s proljećem buja i najavljuje novi život, potakne da u svom životu budemo jedni drugima putokazi prema Kristu, prema Kristovoj istini uskrsnuća koja jedina ima moć osmisliti i spasiti čovjeka, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

12. svibanj 2021 09:12