StoryEditorOCM
Šibenikstigao do ukrajine

Top koji je postao poznat po uskliku: ‘Obadva, obadva, oba su pala!‘, sad skida ruske dronove

Piše Anita Belak Krile/SD
30. studenog 2023. - 18:06

‘Obadva, obadva, oba su pala‘ poznati je to usklik oduševljenja hrvatskog branitelja Filipa Gaćine s jedne od najpoznatijih video snimki nastalih za vrijeme napada na Šibenik, u rujnu 1991. godine. Uzvik veselja izazvao je jedan od najspominjanijih događaja Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić oborili dva zrakoplova neprijateljske JNA tipa Soko J-21 Jastreb. Prije 32 godine, tadašnji pripadnik 113. brigade, a kasnije župan šibensko-kninski Goran Pauk, pogodio je jurišni zrakoplov pomoću topa 3/20 mm M55 dok je drugi avion srušen sustavom Strela-2M.

Filip Gaćina, koji je tog dana punio top M55 Gorana Pauka, promatrajući padanje zrakoplova, s iskrenim je oduševljenjem spontano povikao „Obadva, obadva, oba su pala!“. Filip je preživio cijeli Domovinski rat i nažalost 1998. godine poginuo dok je razminirao teren od mina kao zaposlenik Mungosa.

Slovenci su top iz Kragujevca poslali Ukrajincima  

Protuavionski top M55 koji je proizveden još za vrijeme Jugoslavije u Srbiji, u pogonu Zastave u Kragujevcu osim što je korišten u Domovinskom ratu kao i sve drugo zaplijenjeno oružje JNA, našao se i u mnogim sukobima u Africi i na Bliskom istoku. Top su nabavili i Armenci iz vojnih viškova preko beogradske tvrtke pred sam rat u Gorskom Karabahu. Oružje je iz Niša i Beograda prevezeno u Erevan tijekom 2019. i 2020.

Sad su se pak pojavile snimke protuzračnih topova Zastave M55 i M75 kalibra 20 mm u službi ukrajinske vojske. Njime gađaju ruske zrakoplove i dronove. Topovi su, kako procjenjuju nezavisni stručnjaci, u Ukrajinu stigli iz Slovenije. 

M55 počeo se u Jugoslaviji proizvoditi davnih pedesetih godina prošlog stoljeća stoga je susret s takvim protuavionskim topom na bojištu u Ukrajini 2023., prilična rijetkost. Ukrajinci imaju verziju s jednom cijevi.

M55 je u svojoj izvornoj verziji A2 proizveden po licenci francuskog protuavionskog topa Hispano-Suiza HSS-804, a namijenjen je za djelovanje protiv niskoletećih zrakoplova i helikoptera te ciljeva na zemlji. Od 1985. u suradnji s mariborskom tvornicom TAM taj se top proizvodio kao samovozno oružje BOV-3.

Brzina gađanja mu je, ovisno o verziji, od 1950 do 2250 metaka u minuti, a kao streljivo koristi trenutno zapaljivu granatu M57, trenutno zapaljivo-obilježavajuću granatu i pancirno-zapaljivu granatu. Polje djelovanja po pravcu je 360 stupnjeva, a po elevaciji od -5 do 83 stupnja. Nakon raspada Jugoslavije značajan dio topova ostao je u Sloveniji, koja ih je nakon napada Rusije na Ukrajinu poslala Kijevu.

 

02. svibanj 2024 11:34