StoryEditor
ŠibenikAGENCIJA ZA POLJOPRIVREDU OBJAVILA JAVNI POZIV

Tko će hraniti šibenske školarce?

Piše SD
24. kolovoza 2018. - 14:27

Od ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede uvodi novi model Školske sheme, a za razliku od prošle školske godine kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova. Škole će odabirati dobavljača, odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg lokalnog okruženja, a zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnosit će osnivači škola, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi i Javni poziv za iskaz dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi.

Voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane.

– Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježu, lokalno uzgojenu hranu. Tako čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Školska shema je važan projekt jer osim poticanja na usvajanje zdravih prehrambenih navika, našim školarcima podižemo i svijest o važnosti odabira kvalitetne i svježe, lokalno uzgojene hrane. Uz edukativne radionice i posjet lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima širimo znanje novih generacija i postavljamo temeljne vrijednosti osviještenih potrošača – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uz poziv svim hrvatskim školama da se uključe u Školsku shemu.

Vidjet ćemo, dakle, uskoro tko će dobiti posao da dostavlja hranu učenicima na području Šibensko-kninske županije.

Shema školskog voća, podsjetimo, provodi se od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U drugoj godini provedbe uključili su se i učenici od 1. do 8. razreda, odnosno više od 773 škola i nešto manje od 300.000 učenika, a voće je isporučivalo 24 dobavljača. U trećoj godini provedbe sheme sudjelovala su 32 dobavljača, 770 škola i nešto manje od 300.000 učenika. U četvrtoj godini sudjelovale su i srednje škole (397.227 učenika u 1.054 škole, a voće je isporučivalo 30 dobavljača), jer je ispitivanje prehrambenih navika pokazalo da potrošnja voća i povrća opada s porastom dobi školaraca.

U prošloj školskoj godini u Školskoj shemi sudjelovalo je 1063 škole, 402.874 učenika i 53 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura.

Od početka provedbe Školske sheme dobavljačima za voće isplaćeno je oko 54 milijuna kuna, a za mlijeko i mliječne proizvode 5 milijuna kuna. U tom vremenskom razdoblju djeca su pojela više od 4,5 tone voća i popili 1,2 milijuna litara mlijeka i mliječnih proizvoda.

item - id = 562370
related id = 0 -> 1143851
related id = 1 -> 1143336
28. studeni 2021 07:11