StoryEditorOCM
ŠibenikIzbori u HDZ-u

Tko će biti šef stranke u Šibeniku? Kandidatura aktualnog gradonačelnika sasvim je izvjesna; Njegovi suparnici mogli bi biti sadašnji prvi suradnici

Piše Davorka Blažević
11. veljače 2020. - 12:55
Sibenik, 070220. U Hrvatskom Narodnom kazalistu Sibenik premijer Andrej Plenkovic prisustvovao je proslavi 30. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice Sibensko-kninske zupanije i Grada Sibenika. Na fotografiji: Zeljko Buric gradonacelnik grada Sibenika.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Unutarstranački izbori u HDZ-u, osim borbe za novo vodstvo stranke koja se vodi između Andreja Plenkovića i Mira Kovača, podrazumijevaju i izbor novih čelnika u gradskim i općinskim, odnosno županijskim organizacijama HDZ-a. Po prvi put o stranačkim prvacima na svim razinama odlučuje izravno članstvo, po modelu "jedan član, jedan glas". Tko će biti kandidati za šefa županijskog i gradskog, šibenskog odbora HDZ-a?

Izborni itinerar u stranci propisuje da se izbori u HDZ-u trebaju provesti od 7. veljače do 17., svibnja. Za predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a, organizacija HDZ-a gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba, izbori će se održati 5. travnja, a eventualni drugi krug 19. travnja.

Predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika stranke na nacionalnoj razini, članstvo će birati 15. ožujka, a ukoliko bude drugog kruga, održat će se 22. ožujka. Naposljetku, Opći izborni sabor HDZ-a predviđen je za nedjelju, 17. svibnja.

Kad je riječ o šibenskim takmacima, kandidatura gradonačelnika Željka Burića, aktualnog predsjednika šibenske gradske organizacije, smatra se gotovo sigurnom. Uz njega se, kao potencijali pretendenti na vodeću poziciju u HDZ-u Šibenika, spominju i šibenski dogradonačelnici Danijel Mileta i Paško Rakić, ali i aktualni ministar uprave Ivan Malenica.

S obzirom na njegovu trenutnu funkciju, pokušali smo provjeriti je li Malenica doista zainteresiran za unutarstranačku utakmicu, ili ga u nju guraju oni koji bi ga rado vidjeli na vodećoj poziciji šibenske stranačke organizacije, ali se na naše pozive nije javio.

Ali zato jest Željko Burić, još uvijek aktualni predsjednik šibenskog HDZ-a. Hoće li se kandidirati ponovo, pitali smo Burića.
-Moram iskreno reći da o tome još uvijek nisam ozbiljno razmišljao, ali postoji velika vjerojatnost da hoću- reći će, dodajući da će za njegovu konačnu odluku biti presudna suradnja s ljudima u stranci, i ako ta suradnja unutar struktura HDZ-a ostane dobra, i ako se dogovore da se treba ponovo kandidirati, to će i učiniti.

- Smatram da je vrlo važna povezanost stranačke vertikale i izvršne vlasti, pogotovo u Šibeniku gdje HDZ ima samostalno većinu. A poznato je - ističe Burić - da ja otvoreno govorim kako je za mene, uostalom i s obzirom na moju dob, uspjeh u Gradu najvažniji, a za to, budimo relani, politička opcija koja će stati iza vas je svakako dobrodošla.

Burić je zadovoljan dosadašnjim načinom funkcioniranja GO HDZ-a, i, kako kaže, nije bilo nametanja volje članovima s pozicije moći, odnosno funkcije. Ako bude ponovo izabran, vjerojatno je, dodaje, da će se kandidirati i za još jedan gradnačelnički mandat, iako to nije uvjetovano jedno s drugim.

Burić tvrdi da nema nikakve informacije o eventualnim ambicijama ministra Malenice u šibenskom HDZ-u, ali "sve pet", veli, "preferiram uvijek više kandidata, kao što podupirem i model "jedan član, jedan glas", jer je prošlo vrijeme nametanja političkih kadrova iza kojih ne stoji volja većine, nego nekolicine. - Treba izabrati onog za koga se opredijeli većina i tko je svoju političku funkciju obnašao na zadovoljstvo i korist stranke- poručio je Burić.

Na županijskoj razini, makar zasad, govori se o samo jednom kandidatu, Nediljku Dujiću, aktualnom predsjedniku ŽO HDZ-a.

25. travanj 2024 07:45