StoryEditorOCM
Šibenikzahvaljujući fondu europske pomoći za najpotrebitije

Tisuću šibenskih đaka, možda i više, dobivat će besplatnu marendu

Piše Katarina Rudan
4. rujna 2018. - 11:25

Zahvaljujući Fondu europske pomoći za najpotrebitije, u Hrvatskoj će ove školske godine, pa tako i u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Šibenik, više djece primati besplatni obrok u školi, odnosno marendu.

Riječ je o djeci koja su u riziku od siromaštva i čiji roditelji uopće ne mogu ili teško mogu izdvojiti nekoliko stotina kuna mjesečno kako bi svojoj djeci osigurali marendu u školi. Ove godine, doznajemo u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti grada Šibenika, to pravo ostvarit će puno više šibenske školske djece nego lani.


– U prošloj školskoj godini, prema kriterijima koje smo imali, pravo na besplatnu marendu imala su djeca u čijim je obiteljima prihod po članu bio ispod 2000 kuna. Po tom kriteriju pravo je ostvarilo 260 učenika i oni su dobivali marendu koju smo plaćali sredstvima dobivenim od Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Ove su se godine pravila promijenila ili, bolje reći, proširila.

Širi kriteriji

Tako pravo na besplatnu marendu imaju djeca kojima su jedan ili oba roditelja nezaposleni, djeca čiji su jedan ili oba roditelja teže bolesni, djeca koja imaju pravo na dječji doplatak, djeca iz višečlane obitelji s troje i više djece, djeca romske i ostalih nacionalnih manjina te djeca s teškoćama u razvoju ili težim zdravstvenim problemima.

Također, pravo na besplatnu marendu mogu ostvariti i druga djeca iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima – kaže pročelnica šibenskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.


S obzirom na to da gradskom Upravnom odjelu nije poznato koliko je djece u šibenskim osnovnim školama koja ostvaruju pravo na dječji doplatak, Grad je na novi natječaj Fonda europske pomoći za najpotrebitije prijavio više od 1000 djece.


– To nije konačan broj. Morali smo ići na jednu okvirnu procjenu, a stvarno stanje ćemo znati nakon rezultata ankete koja se provodi po školama. Naime, škole su na svojim web-stranicama objavile sve kriterije i roditelji koji vide da imaju pravo za svoje dijete na besplatnu marendu po nekom od kriterija, javit će se školi, a one će nama dostaviti zbirne rezultate. Naravno, roditelji će morati priložiti dokaze da dijete ima pravo na marendu – pojasnila je Žurić i dodala da će u konačnici iz Fonda povući sredstava koliko zaista besplatnih marendi i bude.

– Po jednoj školskoj godini maksimalan iznos koji iz Fonda možemo povući za tu namjenu je 1,5 milijuna kuna i u tim okvirima se moramo naći – rekla je Žurić za kraj.


Pravo na besplatnu marendu imaju djeca kojima su jedan ili oba roditelja nezaposleni, čiji su jedan ili oba roditelja teže bolesni, koja imaju pravo na dječji doplatak, iz višečlane obitelji s troje i više djece...

19. travanj 2024 15:33