StoryEditorOCM
ŠibenikIma li kraja?

Tek što su počeli, radovi na postavljanju novog kamenog popločanja na trgu Medulić u šibenskoj staroj gradskoj jezgri iznenada su prekinuti; U ponedjeljak će i premijer Plenković po 'bilom putu' otvoriti 'Sveti grad'

12. svibnja 2019. - 00:49

Tek što su počeli, radovi na postavljanju novog kamenog popločanja na trgu Medulić u šibenskoj staroj gradskoj jezgri iznenada su prekinuti. Na gradilištu jučer ujutro nismo zatekli radnike tvrtke Bemix iz Brodarice kojoj je povjeren posao vrijedan oko milijun kuna. Razlog prolongiranja nastavka popločanja Medulića navodno je inzistiranje vlasnika privatnih i poslovnih objekata uz sam trg koji smatraju da će im se, zbog nagiba novopostavljenih ploča, ostanu li tako ukošene, oborinske vode slijevati u prizemne prostore i plaviti ih. Službeno objašnjenje izvođača radova, unatoč nastojanjima, nismo uspjeli doznati, a Marija Marković Ljubičić, voditeljica gradilišta nas je SMS porukom zamolila da je kontaktiramo u ponedjeljak.

Kako je upravo za sutra u podne najavljeno svečano otvorenje Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova u palači Galbiani na kojega je dolazak potvrdio i Andrej Plenković, predsjednik Vlade, sigurno je da će i on, a i ministri u njegovoj pratnji (Damir Krstičević, Tomislav Tolušić, Goran Marić, Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek), crkveni velikodostojnici te brojni drugi uzvanici do palače kročiti preko građevinski neuređenog trga.

 

 

Inače, oko popločanja Medulića je u više navrata bilo problema. S početkom radova na tom gradilištu koji je sastavni dio projekta Civitas Sacra Šibenske biskupije se kasnilo jer su na natječaj za izvođača radova stigle ponude koje su značajno nadmašile predviđenu stavku troškovnika. Zbog toga je šibensko Gradsko vijeće bilo primorano korigirati proračun (u ovom slučaju sa 650 na 954 tisuće kuna).

U startu se, dakle, izgubilo na vremenu, a kako je počela (lanjska) turistička sezona, obrtnici, ugostitelji i poduzetnici u starom dijelu grada zatražili su odgodu radova do jeseni. No, ni od tada priča nije tekla glatko. Teški strojevi s kojima je dopreman kamen oštetili su kamena popločanja u prilaznoj ulici, pa se moralo prići sanaciji, što je opet oduzelo dragocijenih nekoliko dana.

 

 

Na nedavnom radnom sastanku predstavnika gradske uprave, izvođača, nadzora i konzervatora koji su uključeni u posao, razgovaralo se o svim detaljima zahvata na Meduliću. Dogovoreno je kako će se započeti oblaganjem trga rubnim kamenom koji će odbijati oborinske vode prema središnjem dijelu Medulića na kojem će biti izvedeni posebni padovi prema slivničkim rešetkama, a zaključeno je da će se svi drugi detalji i eventualni problemi rješavati "u toku".

Taman kad se činilo da će se do 1. lipnja, obaviti glavnina posla, gradilište je ponovno utihnulo. Sada i oni najoptimističniji žele samo da se trg ostavi prohodnim, pa kako god izgledao.

28. travanj 2024 14:36