StoryEditorOCM
ŠibenikTreća rimska infuzija

Tata Sead: Eva terapiju zasad dobro podnosi, svi se nadamo najboljem!

20. siječnja 2017. - 09:07

Upravo u trenutku dok su domaćim, šibenskim i zadarskim portalima, letjele najave o organizaciji novih humanitarnih manifestacija za njezino liječenje, mala 3,5 godišnja Šibenka Eva Rožajac u rimskoj je bolnici 'Bambino Gesu' primala treću infuziju koktela enzima kojom se nastavlja njezino eksperimentalno liječenje protiv teške – i konvencionalnoj medicini zasad neizlječive – Battenove bolesti.

- Eva zasad dobro podnosi terapiju, u kojoj kroz operativno ugrađeni 'port' na glavi prima infuziju koktela enzima, od čega se, pojednostavljeno rečeno i sastoji njezino liječenje. Tu terapiju ona prima nekoliko sati, to je za nju potpuno bezbolno, pa zna za to vrijeme i zaspati. Nakon toga ostane još jedan dan u bolnici na promatranju, nakon čega napušta bolnicu do slijedeće terapije koju prima otprilike svakih 15 dana – kazao nam je Sead Rožajac, Evin tata koji je sve do nedavno do prije desetak dana i sam bio s Evom u Rimu, no sada se morao vratiti pa je s Evom u glavnom gradu Italije ostala mama, Marija Mihaljev.

- Eva mora biti blizu bolnice za slučaj da se bilo što nepredviđeno dogodi u liječenju, pa su ona i mama smještene na sat vremena od bolnice. To je već treći smještaj koji smo promijenili od 27. Studenog otkako smo otišli na liječenje u Italiju, a trenutno se nalaze kod hrvatskih časnih sestara što je jako bitno jer se Marija i Eva mogu s njima vrlo lako sporazumjeti za sve što im treba, nema nikakvih jezičnih barijera – kazao nam je tata Sead koji u Šibeniku brine o još dvoje male djece.

Liječnici su, veli nam, zasad zadovoljni kako ide liječenje iako nitko, naravno, još ne može davati nikakve prognoze oko njegovog ishoda i svi se nadaju najboljem. Rožajci su s rimskom klinikom Bambino Gesu, koja je jedna od rijetkih centara u kojoj se eksperimentalno liječi ova još rjeđa genska bolest – Eva je doslovno upala u posljednji slobodan krevet - potpisali ugovor o liječenju na godinu dana. To znači da bi Eva kroz to razdoblje trebala primiti dvadesetak enzimskih koktela, nakon čega bi se ponovno procjenjivalo njezino stanje i odlučivalo o eventualnim novim koracima u njezinom liječenju. Za koje se svi skupa nadamo da će biti uspješno… Eva, držimo ti palčeve!

18. travanj 2024 21:43