StoryEditorOCM
ŠibenikMADE IN ŠIBENIK

Tako je govorio Marko Slavica: njegovi ‘postulati‘ ušli su u legendu i živjet će dugo nakon njegove smrti. Prisjetili smo se nekih, stvarno su genijalni!

Piše Zdravko Pilić
21. svibnja 2021. - 20:27

Nijemci su imali Nietzschea koji je napisao 'Tako je govorio Zaratustra', o mudracu koji je na jednostavan način tumačio najraznovrsnijim životno - filozofske probleme. Šibenčani su, pak, imali Marka Slavicu, koji je od posljedica prometne nesreće preminuo prije neki dan u 82. godini. I njegove 'postulate' koji su se među onima koji su ga poznavali, pamtili i prepričavali još za njegova života. A živjet će zasigurno i dugo nakon njegove smrti.

Slavica je znao sve i svakog – ne samo u Šibeniku, nego i šire – pa tako nema ni onog tko nije znao Marka. Barem po priči i čuvenju, ako već ne iz prve ruke, osobno, iz biznisa, Poduzeća za ceste i 'Izgradnje', politike – uvijek oko nje, a nikad u njoj - nogometa, odnosno HNK Šibenika i Šubićevca. Uvijek u njemu, a ne samo oko njega. Zato nije čudno što se od njega ovih dana na društvenim mrežama, opraštaju i znani i neznani, stari i mladi, od tamo i od vamo. Kao od najrođenijeg, ali i od onog od kojeg su učili. Ljudi različiti, ni po čemu slični.

Tako mu je Marin Mikšić, predsjednik Gradskog vijeća Vodica, i alfa i omega NK Vodica, skoro duplo mlađi od njega, posvetio dirljivu objavu sa slikom na fejsu - 'Adio prijatelju, kolega i savjetniče. Bila mi je čast poznavati te i surađivati s tobom. Počivao u miru Božjem.'

A da je tome tako, na istom je mjestu posvjedočio i Ivica Ledenko, koji je bio kandidat Domovinskog pokreta, Mosta i Loze za šibenskog župana – 'Počivao u miru. Uvijek je imao savjet za dat!'

A davao ga je i Andreju Plenkoviću, predsjedniku hrvatske Vlade, kad je prije nekoliko godina posjetio Šibenik. Uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme, i uz prave, odnosno bitne ljude, jer ništa važno nije moglo proći bez njega, Marko mu se nagnuo i kazao – 'Gospodar si samo one riječi koju nisi izrekao!' - 'Molim?' - začudio se Plenki koji je upravo tada završio neki prigodan govor Šibenčanima, ni po čemu bitan. Marko mu je valjda htio reći da bude oprezan, da ne obećava nešto olako, ali premijera je samo uspio bar na tren zbuniti jer nije bio spreman u tako banalnoj prigodi na nešto tako – tipično šibensko. Odnosno, unikatno, made in Marko Slavica.

Tako se ovdje još i danas prepričava kako je Marko, kao delegat, odgovorna osoba NK Šibenika pitao suca prije početka utakmice – s kojim rezultatom počinjemo? I njemu je uletila zbunjoza – 'Kako s kojim? Pa valjda s 0:0.' - 'Odlično, ako tako bude ovaj put. Jer, prošli put nije bilo!' - 'Kako nije?' - čudio se sudac – 'Prošli put je počelo s 0:2.' - 'Kako?' - ' Poništili ste nam regularan gol i niste nam svirali čisti penal! 

Jedna od vječnih i neprolaznih mudrosti Marka Slavice, koje se sjetio kolega Ivo Mikuličin, koji je s njim bio dugogodišnji intimus je i ona 'kako čoviku triba ili puno pažnje ili malo novaca. A ako mu daš i jedno i drugo kupio si ga za čitav život!' Tko zna, možda Ivo ili netko drugih, skupi i objavi jednog dana i brojne druge Slavičine postulate u knjizi kao što je to Darko Gulin napravio s 'Arsenizmima' Arsena Dedića. Jer, ima ih uistinu puno. I u većini su iznimno duhovite. Neke od njih zvuče kao da su Grunfove iz Alan Forda. Ili da pripadaju Vici Buljanu iz Sinja, kojeg je genijalno utjelovio Boris Dvornik u 'Čoviku i po' Mirka Božića.

'Najveća je zarada kad se ne troši!' - znao je reći Marko Slavica. I ovu – 'Lako je ići u rat i poginuti, ali treba ostati živ!' Vrijedi čuti i treću – 'Mlad si dok si zdrav, a bogat si dok nisi dužan!' Hoćete jednu utješnu – 'Kad ti malo treba, onda ti ništa ne fali!' Ili ona glasovita, koju sam i sam citirao u novinama već tko zna koliko puta – 'Naša je pamet u tuđim glavama!' Jednu sam jutros dobio i preko mobitela – 'Ne zna onaj koji misli da zna, nego onaj koji zna tko zna!' Pitaj, ali pravu osobu! Ili što bi rekao Vojko V – 'Zovi čovika!'

Danas, u vrijeme društvenih mreža, 'postulati' odnosno mudre izreke pokojnog Marka Slavice lako se 'drže' u mobitelima i 'dijele', odnosno 'sheraju' i preko društvenih mreža. Kažu da tih zbirki ima više, a jedna od njih je i ova, koju sam ja dobio, s njih 28.

1) Najvažniji je dan - sutra.

2) Od 1000 putova samo je jedan pravi. Ako ga ne tražiš, ne možeš ga naći. Ali, ako ga tražiš - teško je, ali ćeš ga naći.

3). Lakše je doći na prvo mjesto nego ga zadržati.

4) Jedu med, a ne znaju sto je pčela.

5) Tko je prvi, gleda u Boga. A svi drugi gledaju u leđa.

6) Imamo svoju klapu,kapu,dušu. (o Šibeniku)

7) Znanje je kap a neznanje je ocean.

8) Neka naša šutnja bude ubojitija od njihovih riječi.

9) Loše je kad u bogatoj državi žive siromašni ljudi.

10) Vlast treba cijeniti ali je se ne smiješ bojati.

11) Na blesavo pitanje ne moze doći pametan odgovor.

12) Lako je ići u rat i poginuti, ali treba ostati živ.

13) Jeste li spremni danas prihvatiti našu srecu?

14) Čovjek vrijedi onoliko koliko ima alternativa.

15) Ne mijenjati svijet oko sebe znači biti mrtav.

16) Mlad si dok si zdrav,a bogat si dok nisi dužan

17) Budućnost se stvara, ne čeka se

18) Više sam ja zaboravio nego sta si ti ikad znao

19) Svaka krajnost je opasnost

20) Mjerenje je uspoređivanje nepoznate sa poznatom veličinom

21) Kriminal triba iskorijenit,a korupcija uvik ostaje

22) Lako je donosit odluke kad ništa ne znaš

23) Moja je pamet u tuđoj glavi

24) Mlad si dok si zdrav, a bogat si dok nisi dužan

25) Budućnost moramo stvarat, ne smijemo je čekat

27) Kad ti malo triba onda ti ništa ne fali

28) Ako nisi zadovoljan, ne možeš biti produktivan

04. svibanj 2024 17:37